Райна Кабаиванска направила дебют в „Ковънт Гардън” пред Елизабет II

0

Оперната прима Райна Кабаиванска разказва за живота си, за младите певци на България, срещата с Кралицата майка и истинските сълзи на артиста.

Кабаиванска си спомни за момента, когато е пяла в „Отело”, а на премиерата в публиката е била Кралицата майка – Елизабет.

„Това беше през 1960-а или 1961 г. Тогава дебютирах в Кралсакта опера в „Ковънт Гардън”, Лондон. Бях на 23. Колегите ми с големи имена като Марио дел Монако и Тито Гоби много се вълнуваха. А на мен – комунистическо чадо, дошло от комунистически режим и възпитавано в този дух, среща с кралица ми се стори като някаква приказка. Научиха ме да се покланям и аз го направих много добре пред Елизабет”, спомня си оперната прима пред Нова тв.

Няколко десетилетия по-късно тя влиза в образа на друга велика кралица – Елизабет I. „Веднага се почувствах повече от кралица. Най-големият критик в Лондон по онова време, каза, че аз съм всеки инч кралица”, шегува се великото сопрано.

Тя споделя още, че никога не плаче. На сцената това ѝ се случило само веднъж – докато играела в „Мадам Бътерфлай”. „Аз съм минала през толкова ужаси, че вече не мога да плача. Ако певецът плаче с истински сълзи, той не пее добре. Разбрах го именно на сцената”, спомня си оперната прима.

Коя е Витория Йео – певицата, тръгнала по стъпките на Райна Кабаиванска (ВИДЕО)

В ефира на NOVA тя разказа и за работата си с млади таланти в рамките на нейния майсторски клас в Нов български университет.

„Къде ще пеят тези горките млади певци – не ми е много ясно, защото вече нашият свят не е светът на операта”, с болка споделя Кабаиванска.

Тя коментира и войната в Украйна. „Това беше удар в сърцето ми. Не можех да си представя, че в наше време, в 21 век, в Европа ще стане война“, казва певицата.

Прегледана: 50370

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече