Може ли хипогликемията да изчезне?

0

Ако имате ниска кръвна захар и не сте яли в продължение на няколко часа, възможно е да получите хипогликемия. Може да се наложи да преминете на гладно за период до 72 часа в болнични условия, плюс допълнително правене на изследване на кръвната глюкоза. След като нивата на кръвната захар се върнат към нормалните си стойности, симптомите ще изчезнат.

Важно е да не се пренебрегват подобни състояния, понеже могат да бъдат показателни за бъдещо развитие на диабет. Ако вече имате някакви съмнения, разгледайте някои от симптомите тук – диабет симптоми. Ако асоциирате със себе си различни симптоми, то най-добре потърсете допълнително мнение.

Промяна в диетата

Един от начините за лечение на хипогликемията е чрез промяна в диетата. Диетата при хипогликемия се състои в ограничаване на въглехидратите и прием на храна с високо съдържание на фибри. Тези храни помагат за регулиране на нивата на кръвната глюкоза и предотвратяват опасни скокове на кръвната захар. Избягването на алкохол и тютюн е друга важна стъпка.

Друга стъпка е да увеличите нивото на ежедневната си активност. Упражненията помагат за намаляване на вероятността от развитие на хипогликемия. Важно е също така да консумирате редовно закуска. Редовното хранене ще помогне на кръвната ви захар да остане стабилна и ще намали вероятността от развитие на хипогликемия.

Упражнения

Въпреки че не е известна причина или лек за хипогликемията, можете да контролирате симптомите ѝ с диета и упражнения. Избягването на храни с високо съдържание на мазнини или въглехидрати ще помогне да поддържането на нормални нива на кръвната захар. Ако все пак изпитате хипогликемия, не трябва да правите физически упражнения, докато нивата на кръвната захар не се върнат в нормални граници. Препоръчително е да се изчака 15 минути след появата на симптомите, преди да се упражнявате отново.

Предотвратете появата на хипогликемия, като ядете здравословна закуска, закусвайте преди тренировка и пийете много вода. Също така е важно да се хидратирате, особено ако приемате лекарства за кръвно налягане или други медикаменти. Освен това малка закуска от 15-30 грама въглехидрати е добра идея преди тренировка, особено ако планирате да тренирате няколко часа.

Инжектиране на глюкагон

Глюкагонът е често срещано лекарство, използвано за лечение на тежка хипогликемия. Лекарството се предлага под формата на течност в спринцовка или в устройство за автоматично инжектиране, което доставя лекарството във вена или мускул. Обикновено се прилага при необходимост, когато пациентът изпитва симптоми на тежка хипогликемия.

Диабетикът трябва да носи със себе си комплект за спешни случаи с глюкагон в случай на понижаване на кръвната захар. Хората в обкръжението на диабетика трябва да знаят как да проверяват кръвната глюкоза и как да лекуват ниска кръвна захар. Разумно е също така да се носи медицински идентификатор – огърлица или гривна, който ще помогне на спешния медицински техник да идентифицира пациента. Глюкагонът може да се инжектира в тялото, за да се коригира хипогликемията при диабетика, но той трябва да се използва само ако нивото на кръвната захар спадне твърде ниско, за да може инсулинът да подейства.

Проследяване на кръвната захар

Целта на проследяването на кръвната глюкоза при хипогликемия е да се открият ниски нива на кръвната захар. Съществуват няколко метода, които могат да ви помогнат да определите дали имате хипогликемия. Една от възможностите е да следите кръвната глюкоза с помощта на CGM. CGM са вид устройства за наблюдение на диабета. Те измерват нивата на глюкозата в милимоли на литър.

За да следите нивата на глюкозата, трябва да измервате кръвната си глюкоза няколко пъти на ден или при всяко хранене. По този начин можете да се уверите, че нивото на кръвната захар е в нормалните граници. Също така трябва да избягвате да пропускате хранения или да отлагате закуски. Също така е важно да измервате внимателно лекарствата си и да ги приемате според предписанията.

Прегледана: 51440

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече