Васил Михайлов: Ако има Господ, нека ми помогне!

0

Обичаният от поколения български актьор Васил Михайлов бе първият герой в новия сезон на поредицата „БНТ представя“, в която националната телевизия излъчва биографични филми за някои от най-значимите ни личности. Капитан Петко за пръв път разкри неизвестни детайли от живота си и дългия си път в киното и театъра, но не спести и драмите, които го терзаят напоследък.

Артистът сподели, че продължава на 84-годишна възраст да играе в общо четири представления във Военния театър, но му идвало тежко. „Майка ми си отиде на 87 години. И аз ги наближавам… Да видим какво ще стане“, каза в ефира на БНТ Михайлов. Той разказа, че майка му Вили изключително се гордеела с него. Когато пътувала с влака от Стара Загора до София, за да му гостува в столицата, във всичките купета разбирали кой е синът ѝ. Когато дошла да го гледа за пръв път в Театъра на армията, до нея в салона две жени си говорели, че не знаели каква майка го е родила Васил, но ѝ се възхищавали. „Тогава тя ми каза, че искала да извика: „Аз съм майка му, аз!“, но нали съм ѝ забранил да говори, та се спряла“, каза през смях актьорът легенда. Баща му също могъл да види някои негови роли. Веднъж дори Васил го повикал за статист, защото щял да изкара 6 лева хонорар, а той напуснал снимачната площадка с псувни.

През сълзи екранният Капитан Петко сподели за пръв път, че е загубил трима братя, а той бил четвърто дете за родителите си. Един починал като малък, другите двамата загинали като войници и върнали труповете им в дома им. Братовчед му пък бил пилот и паднал със самолет, загивайки на място, отново близо до къщата им. Въпреки трагедиите родителите на Васил Михайлов били силно вярващи и религиозни. Винаги казвали молитва, преди да започнат да се хранят. Той обаче не могъл да наследи вярата от тях и му било болно. „Аз за един живот не можах да разбера точно на какво да вярвам. Ако има Господ, нека ми помогне! Накрая да повярвам…“, каза на финала на филма, посветен на него, Михайлов.

В последните години актьорът страда от проблеми с краката и зрението и е разредил значително публичните си изяви. На официалната премиера на документалната продукция обаче се появи лично. На събитието не бе забелязана съпругата му Гергана, но Михайлов сподели, че са повече от 60 години заедно. През 2019 г. на 55-годишна възраст почина първородният им син Александър. По-малкият му брат Асен е правист. Актьорът е дядо на трима внуци, които изпълват с щастие дните му.

Прегледана: 50125

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече