14-годишната Диана е цигуларка №1 в Европа

0

14-годишната Диана Чаушева е големият победител в изключително престижния и уважаван конкурс „Концертино Прага“.

С уникалните си изпълнения на цигулка българчето успява да вземе цели 4 отличия – Първа награда на конкурса, наградата на Европейската асоциация на музикалните състезания за младежи (EMCY), наградата на Чешкото радио и наградата на публиката. С всяко от отличията Диана получава и стипендии, както и възможност да прави аудиозаписи за Чешкото радио.

Успехите на Чаушева не са случайни – момичето е пето поколение музикант. Родителите на майка й и баща й също са музиканти, а прадядо й е бил диригент и основател на хор „Царевец“ във Велико Търново.

„Намерих нови приятели в лицето на останалите участници в конкурса. Всекидневието ни беше много натоварено с разчетени до минута графици за хранене, репетиции, концерти, пътуване между градовете през втората седмица от престоя. Получих много ценен опит с участието си в този престижен международен конкурс с историята от над 50 години“, разказа пред „България Днес“ цигуларката виртуоз.

Момичето е пето поколение музикант

Момичето е пето поколение музикант

Диана е впечатлена изключително много от архитектурата не само на залите, в които е свирила по време на конкурса, но и от сградите и забележителностите на Прага и Южна Бохемия.

През последните 2-3 години музикалната надпревара е с променени правила. Националните радиа провеждат национална селекция от деца до 16 г. Избират четирима, на които правят записи от около половин час музика без монтаж, и изпращат до Чешкото радио.

Журито е международно и слуша записите анонимно. Не знае детето дали е момиче или момче, нито възраст и националност. Оценяват и след това се сумират точките. Журито определя четирима, които свирят на финал с оркестър. Отскоро комисията от експерти оценява смесено, т.е. всички инструменти се състезават помежду си. Тази година са избрани две деца от България – освен Диана това е 16-годишният пианист Виктор Вичев, и две от Русия. Но заради войната в Украйна са поканени следващите в класирането – деца от Чехия и Италия.

Прегледана: 50400

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече