Детето чудо се готви за най-трудния турнир в света

0

За най-трудния турнир – Световното първенство по смятане наум, се готви победителят в „България търси талант“ Калоян Гешев. На надпреварата през 2024 година малкият гений иска да завоюва златен медал, който ще е най-ценният му до момента. Причината е, че състезанието не е само за деца, а участват и възрастни.

Междувременно Калоян спечели друго отличите – българчето е новият световен шампион по умствена скоростна математика за деца до 12 години. Детето чудо, което впечатли всички зрители на предаването по Би Ти Ви, е на първо място в престижното състезание в конкуренция с 56 деца от 13 страни. За втори път в история на надпреварата го печели дете от Европа. За по-малко от два часа Калоян се е справил със задачи за събиране, изваждане, умножение, деление, квадратни корени, кубични корени, дроби, конвертиране на валута, преобразуване на мерни единици, изчисляване на календарни дати.

Това е третият престижен турнир за тази година, в който Калоян си тръгва с отличие.

„През месец август Калоян спечели златен медал на олимпиада по математика в Лондон. През юли извоюва два медала на световно първенство по изчисляване наум – сребърен и бронзов“, споделя за успехите на момчето пред „България Днес“ неговата майка Румяна Гешева.

А на състезанието през юли Калоян решава 80 задачи за 10 минути и подобрява световния рекорд по коренуване на шестцифрени числа – решава 10 задачи за 50 секунди, а рекордът е 61 секунди. В рамките на състезанието обаче се появява момче, което се справя с тези задачи за 45 секунди.

Успехите на Калоян изискват сериозна финансова подкрепа. Майката на генийчето – Румяна, пътува заедно с него на всички международни състезания. Турнирите нямат награден фонд, а всички разходи се поемат от участниците.

Майката на детето чудо Румяна е категорична, че паричната награда от 50 000 лева от шоуто „България търси талант“ е в голяма помощ за семейството.

„Всичко отива за покриване разходите за състезания. Аз и без тях щях да правя всичко възможно Калоян да участва, независимо какво ми коства. Но определено сега сме малко по-спокойни. Можем предварително да планираме подобни пътувания“, категорична е Румяна Гешева.

Победата на Калоян Гешев в „България търси гений“ преди година бе изненада за фамилията. Майка му Румяна до последно има подозрения дали синът й ще грабне огромната премия. Причината е единствената неточност, която момчето направи и поради която не съумя тогава в ефира на Би Ти Ви да усъвършенства международен връх по скоростно пресмятане.

Въпреки че грешката очевидно разстрои Калоян, детето, което по време на цялото шоу бе измежду любимците на зрителите, съумя да завоюва оспорваната конкуренция. Водещите на „България търси талант“ Сашо Кадиев и Дани Петканов оповестиха, че са очевидци по какъв начин Калоян е решил задачите цели четири пъти преди финала – по време на подготовката е подобрявал върха, само че очевидно напрежението и страстите от живото осъществяване са оказали своето въздействие. Освен интереса на феновете Калоян се сдоби с приятели и почитатели и сред конкурентите си в шоуто..

„Талантът му би трябвало да е тласък за децата на неговата възраст. Зад кулисите доста дечица идваха и се интересуваха от неговите познания, изпитваха го. Тези моменти бяха даже по-интересни от самото му показване. Съжалявам, че не снимах това с цел да го видят хората. Неговата победа е знак, че българите се вълнуват от науката и се възхищават на хора като сина ми“ – споделя след финала майката на Калоян.

Още тогава тя разкри, че едва ли ще похарчат парите за развлечения, а ще инвестират в образованието на гениалния си наследник и участието му в международни турнири.

„Подобни съревнования са единствено в чужбина – Германия, Швейцария, дори Дубай. В България такива надпревари няма. Те се финансират от родители и в случай че успееш да намериш спонсор. Веднъж сме имали такава помощ с дребна сума“ – разкри Румяна Гешева.Детето чудо се готви за най-трудния турнир в света

Прегледана: 51655

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече