Беднотия: 340 хиляди пенсионери у нас са принудени да работят

0

Над 15 на сто от пенсионерите у нас все още са на трудовия пазар, сочи статистиката на Националния осигурителен институт. За една година броят на работещите пенсионери се е увеличил с 47 хиляди и те вече са над 340 хиляди. Толкова са и служебно преизчислените тази година с натрупан допълнителен стаж. 104 хиляди  са хората с увреждания, които освен пенсия получават и заплата.

При третото поред годишно служебно преизчисляване на пенсиите с натрупан допълнителен стаж се оказва, че най-старата отпусната пенсия назад във времето, попаднала в обхвата на това преизчисляване, е от 8 юни 1966 г., но не е на столетник. От НОИ издириха по молба на БНР историята на тази пенсия.

„Всъщност става дума за мъж, роден през 1946 г. и през юни 1966 г. получава лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване, пожизнена при 50 на сто трайно намалена работоспособност. Това е причината да бъде отпусната тогава“, съобщи Георги Терзийски – началник отдел в осигурителния институт.

Така вече 76-годишният мъж с увреждане е на трудовия пазар все още, като се знае, че неговият осигурител е неправителствена организация, която работи в полза на хора с увреждания.

„Ще си позволя коментар, че човек в това положение е намерил мисия в своя живот и начин да продължи да се труди“, каза още Георги Терзийски.

През миналото преизчисляване на пенсиите на работещи пенсионери най-старата пенсия е била от 1961 година. Най-често на трудовия пазар в момента са хората, които са излезли в пенсия в периода между 2015-2020 г. – те са 193 000.

Прегледана: 50095

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече