Детето чудо на БГ шахмата громи в Румъния

0

Детето чудо на българския шахмат Момчил Петков матира гросмайстори от Румъния и Украйна, побеждавайки безапелационно на втора маса в двете суперлиги по шах от националния шампионат на Румъния.

Новината съобщи пред „България Днес“ Тодор Тодоров, председател на Шахматен клуб „Енергия 21“ в Добрич, който вече няколко години тренира Петков.

С постигнатите три победи най-младият български гросмайстор Момчил ще промени с 13 точки индивидуалния си международен рейтинг на 2524. Така 16-годишният ученик от Добрич вече 24 месеца е убедителен лидер сред младежите от България на възраст до 20 години.

През пролетта Петков грабна шампионската титла на тазгодишното Европейско индивидуално първенство по шах за състезатели под 18 години, което се проведе в Словения.

Малцина знаят, че Момчил е световен шампион и първенец на Европейския съюз по шах. За да стигне до грандиозните успехи, почти всяка вечер момчето сяда на шахматната дъска заедно с треньора си Тодор Тодоров в Добрич. Именно той е човекът, който създава и развива Момчил като шахматист.

Момчето с треньора Тодор Тодоров

Момчето с треньора Тодор Тодоров

Заслужилият майстор на спорта у нас, който гони 78 години, придружава Момчил до всички състезания по целия свят. Определя го като златното момче на българския шах. Титла, споделяна от много международни авторитети в спорта.

През август 2016 г. на шампионата на Европейския съюз по класически шахмат в Мюрек (Австрия) Момчил Петков печели титлата шампион до 12 години със 100% резултат – 9 победи в 9 партии!

„Момчил има в шахматната си витрина изключително богата колекция от световни, европейски и държавни титли. Аз вярвам, че той ще бъде един от следващите успешни български гросмайстори“, споделя треньорът на момчето.

Прегледана: 50690

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече