17-годишният Иван Георгиев е най-силният младеж в света

0

Три световни рекорда подобри Иван Георгиев и доказа, че е най-силния младеж в света!

17-годишният шампион от Хасково с лекота завоюва златото в състезанието по силов трибой – клякане с щанга, вдигане от лег и мъртва тяга, което се проведе в Истанбул на 4 септември т.г. Иван премери сили в категорията до 120 килограма и показа, че човешките възможности нямат граници.

Нуждае се от 10 часа сън на денонощие

Нуждае се от 10 часа сън на денонощие

„България трябва да се гордее с постижението на Иван! Той стана световен шампион с цели три подобрени рекорда. Първото движение в състезанието е клек, като той успя да клекне с 255 килограма. Следващото изпитание беше лежанка. Той е най-силен там и освен че успя да подобри собствения си рекорд от предишно състезание, Иван вдигна 208 килограма, което беше истинско постижение за неговата категория. В третата и последна силова битка – мъртва тяга, Иван дръпна внушителните 305 килограма, което отново е нов световен рекорд“, с радост сподели пред „България Днес“ Ангел Киров, председател на спортен клуб „Аякс“ в Хасково, в който тренира шампионът.

Храни се предимно с месо и ориз

Храни се предимно с месо и ориз

По думи на Киров тренировките в силовия трибой са изключително изтощителни. Те са насочени изцяло към увеличаване на силата и не се целят красиви тела като при културизма. Тренировките са по-специфични, като се набляга само на трите движения и няколко упражнения, които активират помощните мускулни групи.

Младежът кляка с 255 килограма

Младежът кляка с 255 килограма

„Иван тренира 6 дни в седмицата по няколко часа. Той е само на 17 години и на неговата възраст се набляга на всякаква храна. В момента Иван тежи 115 килограма, затова яде по много и от всичко. За да бъде максимално конкурентен на състезанието, той набляга на всякакъв вид месо, картофи и ориз. Освен това е много важно да има и активна почивка. За да може да се възстанови от тежките тренировки, Иван трябва да спи между 8 и 10 часа на денонощие“, обяснява Киров.

Шампионът с председателя на клуба Ангел Киров

Шампионът с председателя на клуба Ангел Киров

Всеки ден преди тренировка световният шампион загрява със 180 килограма, след което постепенно увеличава тежестта.

„Запалих се по тренирането на силов трибой от моя брат Ясен Георгиев, който е и личният ми треньор. Всичко започна преди 4 години. Както всеки един тийнейджър, исках да изглеждам добре. Започнах малко по малко да ходя на фитнес, когато след няколко месеца брат ми ме закара в залата по силов трибой и неусетно се запалих“, сподели пред вестника 17-годишният Иван.

Юнакът съветва всеки, който реши да се занимава със силов трибой, първо задължително да си намери треньор. Причината за това е, че този спорт има своите специфики, а когато човек няма опит, може да си докара множество сериозни контузии.

„Заради усилените тренировки непосредствено преди състезанието получих мускулно разтежение на бедрото. Два месеца преди големия ден не можех да тренирам пълноценно и бях изостанал с клека“, разкрива младата надежда на България.

По думите му при клякането с щанга състезателят изважда тежестта от стойките, прави крачка назад, след което чака за сигнал от съдията. При сигнал кляка, става и чака отново за сигнал, за да върне тежестта обратно на стойките. Именно заради това преди състезание се изисква сериозна подготовка, но контузията му попречила. Въпреки това Иван гони своята цел и е мотивиран да стане първи.

„Успях да стана световен шампион в категорията за младежи, макар и с пречките, които срещнах по пътя си. Моята мечта е да бъда световен шампион за мъже. Ако има възгледи спортът да стане олимпийски, искам да стана и и олимпийски шампион, за да прославя страната ни“, заключи пред вестника Иван, който усилено се подготвя за европейското състезание в Полша през декември. Желаем му успех!

Прегледана: 51950

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече