Градинка до блока на Стефан Данаилов вече носи неговото име

0

Изпълнихме дълга си към паметта на Стефан Данаилов. В деня, в който се прощавахме с Ламбо, се ангажирахме да съхраним спомена за големия артист и преподавател като кръстим на негово име обект в столицата. Почти три години по-късно това вече е факт. Това каза Калоян Паргов след като Столичният общински съвет единодушно реши в кв. „Лозенец“ да има градина „проф. Стефан Данаилов“ – близо до блока, в който Маестро живееше. 

Паргов, който е член на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие на СОС, е инициатор и един от вносителите на гласувания от общинските съветници доклад. Той изрази благодарност към колегите си Малина Едрева и Веселин Калановски, който също са станали вносители, независимо от политическата си принадлежност и са отдали заслуженото уважение към личността на Стефан Данаилов.

„Удовлетворен съм, че успяхме да осъществим идеята, която се роди в разговорите ни с близките на Ламбо, да има градина, кръстена на негово име в близост до дома, където живееше и работеше със своите студенти през последните години“, обясни Паргов.

По думите му следващата стъпка за съхраняването на паметта за легендата на българския театър и кино е да бъде изработен и поставен негов барелеф или бюст-паметник на подходящо място в столицата.

„Мастера, както го наричаха неговите възпитаници, бе истински народен будител, стожер на българската култура и неин посланик извън пределите на България. А като социалист не мога да не отбележа, че проф. Данаилов бе истински стълб за нашата партия“, каза в заключение Калоян Паргов.

Прегледана: 54115

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече