Убиецът на Джон Ленън призна: Търсих слава!

0

Ш окиращо признание е направил мъжът, застрелял Джон Ленън пред дома му в Ню Йорк през 1980 година. Пред комисията по условно предсрочно освобождаване той е разказал, че е грешно да убие бившия член на „Бийтълс“, но е търсил слава. Имал е и „зло в сърцето си“.

Членовете на комисията му отказаха излизане от затвора предсрочно за 12-и пореден път. Те са на мнение, че Марк Дейвид Чапман показва ”егоистично пренебрежение към човешкия живот със световни последствия”. В стенограмата, публикувана от американските власти в понеделник на базата на искане за свобода на информацията, Чапман казва, че решението да убие Ленън е било неговият голям отговор на всичко.

“Няма да обвинявам нищо или никого за това, че ме е довел там. Знаех какво правя, знаех, че е зло, знаех, че е грешно, но толкова много исках славата, че бях готов да дам всичко и да отнема човешки живот”, казва още Чапман, цитиран от БТА.

Убийството на Ленън е извършено в нощта на 8 декември 1980 г., когато той и Йоко Оно се връщат в апартамента си в Горен Уест Сайд. По-рано същия ден музикантът е дал автограф на Чапман върху копие от наскоро издадения му албум „Double Fantasy“.

67-годишният Чапман казва пред комисията: „Това беше зло в сърцето ми. Исках да бъда някой и нищо нямаше да спре това.“

Той излежава присъда, която е от 20 години до доживотен затвор, в място за лишаване от свобода в щата Ню Йорк. През годините Чапман многократно се разкайва по време на изслушвания за предсрочно освобождаване. „Нараних много хора и ако някой иска да ме мрази, това е нормално, разбирам го“, казва той на изслушването на 31 август. Отказвайки освобождаването му, комисията споменава, че действията на Чапман са оставили „света да се възстановява от празнотата, която ти създаде“. Следващото явяване на убиеца на Джон Ленън пред комисията за предсрочно освобождаване е насрочено за февруари 2024

През юни Джон Хинкли-младши, който през 1981 г. застреля и рани президента Роналд Рейгън, беше освободен от съдебен надзор, с което официално приключиха десетилетията на надзор от страна на юристи и психиатри. Хинкли беше оправдан поради невменяемост.

Прегледана: 54830

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече