Борис Джонсън прибрал 315 000 евро за 30-минутна лекция в САЩ

0

Б ившият британски премиер Борис Джонсън е получил към 315 000 евро за лекция, която е изнесъл през октомври в САЩ пред застрахователи, сочат данни от регистъра, в който британските депутати трябва да декларират доходите си, предаде Франс прес.

Актуализираната версия на този регистър, публикувана днес, разкрива, че Борис Джонсън е получил точно 276 130 британски лири (314 830 евро) за тази половинчасова лекция пред Съвета на застрахователните агенти и брокери в Колорадо Спрингс, последвана от 45-минутна дискусия.

Британските вестници още през октомври бяха озадачени от тази високоплатена лекция, но тогава съобщиха за възнаграждение от 150 000 долара, по-малко от половината от това, което бившият премиер действително е получил.

Борис Джонсън е посочил в регистъра, че е работил общо 8,5 часа, което се равнява на почасово възнаграждение от 32 500 британски лири (37 000 евро). За него и двама души от екипа му са били осигурени транспорт и настаняване.

Борис Джонсън е изнесъл лекцията малко повече от месец, след като напусна „Даунинг стрийт“, бламиран от правителството си, изтощено от скандали и лъжи, и само дни преди да се опита да осъществи грандиозно завръщане на мястото на Лиз Тръс, която подаде оставка на 20 октомври, припомня АФП. В крайна сметка Джонсън се отказа и Риши Сунак стана министър-председател.

Регистърът на финансовите интереси на членовете на парламента предоставя информация за финансовите възнаграждения на депутатите и за всякакви облаги, които получават и които могат да се сметнат като влияещи върху действията им като парламентаристи.

Борис Джонсън, който трябва да попълва този регистър, тъй като все още е депутат, е получил също сума, равностойна на 11 559 британски лири (13 180 евро) от медийния магнат Рупърт Мърдок за разходи за транспорт и настаняване за среща в щата Монтана в САЩ, където Мърдок притежава ранчо.

От регистъра също така се установява, че бившият премиер е бил настанен със семейството си за няколко дни през октомври на издръжка на лорд Антъни Бамфорд, бизнесмен и привърженик на Брекзит, който частично финансира сватбения прием на Борис и Кари Джонсън в нейното имение на село през юли.

Летище „Гетуик“ в Лондон предложи на двойката и двете им малки деца своята ВИП зона на два пъти през октомври за сума от 3168 британски лири (3616 евро). Такъв беше случаят на 22 октомври, когато Борис Джонсън се прибра от почивката си в Доминиканската република, за да се кандидатира за премиер.

Прегледана: 51055

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече