Изпратиха Джина Лолобриджида с аплодисменти

0

Вчера Рим се сбогува със световноизвестната италианска актриса Джина Лолобриджида, която умря на 16 януари на достолепната 95-годишна възраст. Опелото се състоя в църквата “ Санта-Мария-ин-Монтесанто “ на “ Пиаца дел Пополо „, известна като “ църквата на художниците „.

Преди церемонията, на която участваха хиляди хора, италианският министър председател Джорджа Мелони посети залата в кметството на Рим, в която беше проведено прощаването, с цел да отдаде респект към паметта на една от най-известните кино звезди на 20-и век. Мелони назова Лолобриджида “ невероятна жена и актриса, лицето на Италия пред света “ и означи нейните “ мощ и увереност „, трансформирали се в въплъщение на следвоенния срок в страната.

На траурната гала участваха близки на актрисата – синът й Андреа Милко от брака й с югославския доктор Милко Скофич и внукът й Димитри Скофич. Сред присъстващите беше и някогашният брачен партньор на Лолобриджида, който е с цели 34 години по-младият от нея – испанеца Хавиер Ригау. Бракът й с него бе разгласен за недействителен от фамилията й преди 2 години. Още по-млад е асистентът на актрисата Андре Пиацола, който прекара последните години с нея и който околните й упрекват в машинация и опит да присвои имуществото й.

Звездата беше изпратена с овации от всички присъстващи. Сред тях бяха група елитни бойци от леката пехота, стрелците берсалиери, които считат Джина Лолобриджида за своя настойничка. Във кино лентата “ Хляб, обич и фикция “ от 1953 г.) тя играе буйна и непокорна горда госпожица, известна с прякора “ Берсалиера „.

Голям венец сервира и друга икона на италианското кино – София Лорен, с която Лолобриджида постоянно е сравнявана, а съвременниците се пробват да ги показват като противници. След кончината на Лолобриджида, Лорен написа в обществените мрежи: “ Скъпа Джина, тялото ти угасна, само че светлината на твоята звезда постоянно ще озарява нас и сърцата ни. Обичам те, Джина. София „.

С Рим е обвързвана по-голямата част от живота на Джина Лолобриджида, която след отдръпването от огромния екран се насочва към скулптурата и фотографията. В къща на античния Апиев път, в съседство с тази на режисьора Франко Дзефирели, отишъл си през 2019 година, тя прекарва последните си десетилетия. По нейно предпочитание Джина Лолобриджида ще бъде заровена в родния си град Субиако на 70 километра от Рим. Градските управляващи възнамеряват да кръстят площад в нейна чест.

Прегледана: 53600

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече