Вдигат паметник на Списаревски до парламента

0

Кампания събира 50 хил. лв. 

До него ще е статуята на най-добрия български ас за всички времена ген.Стоян Стоянов 

50 хил. лв. са необходими за паметник на кап. Димитър Списаревски. Това ще е първият масивен монумент в София на „живата торпила“, която сваля американски бомбардировач в покрайнините на София през Втората световна война.

Кампанията е подета от Асоциация за история и бъдеще на българската авиация. Идеята на специалистите е редом до монумента на Списаревски да има още един такъв – на ген.Стоян Стоянов.

Идеен проект за паметник на кап. Списаревски
Идеен проект за паметник на кап. Списаревски

„Основната цел е разполагането им в градинката на бул. „Цар Освободител“ между Народното събрание и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Мястото е подходящо, защото там вече има монтирани два паметника: на българския летец от българското студентство и на героите парашутисти, загинали при изпълнение на служебния си дълг. Така ще се допълни мемориала в памет на героите от българските Военновъздушни сили“, разказват от асоциацията.

От необходимите 50 хил. лв. досега са събрани малко над 6000 лв., като кампанията е още в самото си начало. Значителна част от сумата ще отиде за организиране на национален конкурс със съдействието на Националната художествена академия за идеен проект и изграждане на паметници на заслужилите пилоти.

Четете още

Опасен ли е Паметникът на съветската армия

„Всички знаем факта, че нямаме паметници на героите, защитавали родното небе – капитан Димитър Списаревски „живата торпила“, който с цената на живота си е свалил една летяща крепост в защита на София, и на генерал Стоян Стоянов – най-добрият български ас за всички времена и кавалер на три ордена „За храброст“, с признати петнадесет въздушни победи“, споделят още от Асоциация за история и бъдеще на българската авиация.

Всички желаещи да се включат в организацията и да подпомогнат с предложения за идейни проекти и съдействие в Столичния общински съвет, могат да пишат на имейл адрес: ai[email protected]. Набирателната сметка за даряване на средства е:

IBAN: BG05FINV91501017662344

SWIFT: FINVBGSF

Може да се изпрати и съобщение с текст DMS SPISAREVSKI на номер 17 777.

Прегледана: 54585

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече