Дъщерята на Емилия Радева: Майка ми не гасне в хоспис!

0

Eдинствената дъщеря на легендата на българското кино и театър Емилия Радева опроверга слуховете, че е настанила майка си в столичен хоспис. „Грижа се за нея всекидневно. Не се нуждаем от никаква финансова помощ. Любовта на хората ѝ е достатъчна“, коментира Катерина.
От началото на годината театралната знаменитост, която на 23 май ще навърши достолепните 91 години, е с влошено здраве, а основната ѝ тегоба е, че краката почти напълно са я предали. Допреди зимата Радева се придвижваше само с бастунче, макар и трудно, но все пак силите ѝ стигаха да се крепи на крака. След Нова година обаче ситуацията се променила и тя вече прекарвала повечето си време основно в легнало положение, като можела да прави по няколко стъпки единствено с помощта на проходилка, която осигурява по-голяма стабилност на тялото.

Проблеми с краката актрисата имала отдавна, но виняла себе си, че не обърнала сериозно внимание на здравето си, когато проблемът бил в зародиш, а го неглижирала. Лекари преди доста години я предупредили, че има остеопороза, която е известно, че се развива прогресивно, особено с напредването на възрастта. Енергичната Емилия обаче не взела под внимание думите им и отказала категорично да се подлага на операция за смяна на ставите, макар да я увещавали, че ще може да ходи като младо момиче. Вече обаче било твърде късно да се прави подобна интервенция, която попада в графата на най-рисковите за пациентите. Макар трудно подвижна, Радева била доволна, че поне със сърцето напоследък нямала проблеми. В миналото тя има един преживян сърдечен удар, който я връхлита точно навръх 70-годишния ѝ юбилей.
Звездата от „Матриархат“ се чувствала сигурна в ръцете на дъщеря си, която се грижела и да ѝ предава милите пожелания и послания на всички нейни почитатели, които ѝ изпращали картички по пощата и в социалните мрежи. Катерина дълги години работеше във Франция, но изостави кариерата си в чужбина, за да се върне в родината и да бъде неотлъчно до своята майка. В Париж обаче все още живее Леон – внукът на актрисата.

За разлика от Емилия Радева доста популярни българи карат старините си в хосписи. Скулпторът Георги Чапкънов, големият художник Иван Вукадинов и двукратният олимпийски шампион и известен колекционер на изкуство Боян Радев от миналата есен съжителстват заедно в елитен частен старчески дом в София, чиято месечна такса е 4 хиляди лева. Въпреки че не са заедно с близките си, те се чувствали отлично обгрижвани и били доволни от вниманието на персонала. В рамките на месец и Чапкънов, и Радев празнуваха рождени дни в хосписа, където имали право да канят гости и посетители. На 81-годишнината на Боян Радев в старческия дом присъствал дори бившият премиер Иван Костов, който живее недалеч от медицинското заведение.

Прегледана: 53030

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече