Румънският библиотекар Аврам Янку ще опита да преплува Галилейското езеро

0

Известният румънски спортист в много дисциплини Аврам Янку планира да преплува Галилейското езеро – мястото, където според Евангелието Иисус Христос е ходил по вода, предаде специално за БТА румънската агенция Аджерпрес.

Янку ще преплува повече от 20 км през Галилейското езеро някъде между 30 април и 4 май, в зависимост от метеорологичните условия и възможностите за присъствие на екипа на Галилейската асоциация за маратонско плуване (GMSA) – ръководния международно признат орган по плуване в открити води, който има правомощия да сертифицира подобно изпълнение.

„Това е най-специалното плуване в живота ми, със силна символика: ще плувам там, където нашият Спасител е ходил по вода. Ще преплувам Галилейското езеро в Израел, в участък с дължина 20,5 км. Най-голямата опасност там е вятърът. Освен от спортното усилие, съм завладян и от духовния заряд и цялата символика на мястото. Това е мястото, на което искам да благодаря на Бога за всички негови благословии и за всичко, което успях да постигна в тази красива дисциплина на плуването в открити води“, заяви Аврам Янку за Аджерпрес днес.

Роденият в Петрошани плувец сподели, че идеята за това състезание му е хрумнала миналата година, след като е научил, че е възможно това преплуване да бъде официално сертифицирано, като спомена, че досега 68 души са успели да направят това постижение.

Той изчислява, че преплуването на Галилейското езеро ще отнеме около 10 часа, а пътуването му ще може да бъде проследено в реално време с помощта на специално приложение на страницата му във Фейсбук.

Аврам Янку ще отпътува за Израел в събота от международното летище „Аврам Янку“ в Клуж-Напока и ще се завърне в Румъния на 5 май на летище „Анри Коанда“ в Букурещ.

Плувецът, който е постигнал изключителни постижения в този спорт, в ежедневието си е библиотекар в средата на 40-те си години. Той може да се похвали с няколко постижения в плуването в открити води. През юли 2022 г. той стана първият румънец, преплувал Бристълския канал във Великобритания. През 2022 г. Аврам Янку спечели наградата за постижение на годината на Световната асоциация по плуване в открити води за първото си световно постижение през 2021 г., когато преплува 26 километра срещу течението на Дунава за 18 часа и 30 минути.

Сред постиженията му са и преплуването на Ламанша през август 2016 г., както и преплуването на цялото течение на Дунав с дължина 2860 километра – от изворите на реката до мястото, където се влива в Черно море, без плувен костюм през лятото на 2017 г.

Прегледана: 57865

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече