Вдовиците на Гунди и Котков във война

0

Съпругите на покойните футболни легенди Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков-Котето вече десетилетия наред водят война помежду си. Покрай скорошната 80-годишнина от рождението на Гунди спорът им се възроди с нови сили. Катя Коткова – съпруга на Никола, каза, че не желае да вижда жената на Георги дори на снимка.

Причината за конфликта им е мнението на вдовицата на Котков, че той е бил забравен и не му се отдава нужната почит. „Проследете как се изопачиха нещата през последните години. Навремето пишеха, че двамата са страшна двойка, едва ли не щяха да ги описват в учебници. А така се случи, че името на единия почти вече не се споменава. Общо взето, излиза, че Котето не е бил на белия свят. Обидно е! Преживяла съм какво ли не – дори обиди от майката на Лита – съпругата на Гунди, на гробищата. Плакала съм. Караха ме нашият гроб да не е засаден с цветя като този на Гунди. Със сегашния ми съпруг Митко в един дъждовен ден ходихме на гроба да садим над 100 бройки цветя.Отиваме след два дена и половината от цветята бяха извадени от нашия гроб и засадени в гроба на Гунди. Не знам кой го направи, но беше ужасно“, гневи се Катя Коткова.

По нейни думи с Лита навремето се уважавали, но след фаталната катастрофа, в която загинаха съпрузите им, мъката не ги сближила, а тъкмо обратното. Това лято ще се навършат 52 години от трагичната смърт на футболните звезди, които си отидоха след зверски инцидент на прохода Витиня на 30 юни 1971 г. Тогава те пътуват за Враца, където са поканени за честването на 50-годишнината от основаването на местния клуб „Ботев“. След бензиностанцията на Витиня от страничен път изскача товарен ЗИЛ с тежко ремарке, който препречва фатално главния път. Всичко протича мълниеносно. Аспарухов натиска докрай спирачката и неговата „Алфа“ оставя цели 30 метра следи от гумите, но разстоянието не стига. Предната част на купето удря точно резервоара на тежката машина. По колата плисва бензин и се възпламенява, а те изгарят в нея. Трагедията е неописуема и почерня не само семействата им, но и цяла България.

Лита и Гунди са заедно от 16-годишни, но семейният им живот продължава само 12 лета до фаталния 30 юни 1971 г. Плод на любовта им е синът им Андрей, който живее в Америка и е женен за дъщерята на друг футболен ас на „Левски“ – Павел Панов. Вдовицата на Аспарухов кара старините си в България, грижи се за двор и животинки. Скромно живее и жената на Никола Котков. Преди години тя взе решение да напусне София и да отиде с втория си съпруг да обитава стара къща в село Бъзовец, Русенско. „Гледаме 18 котки, а животът ми винаги е бил толкова динамичен. Навремето бях заместник-председател на федерацията по ръгби, играех женски футбол. Сега на гробища, като отида, и се разстройвам. Не искам да се виждам и чувам с Лита… Трудно ми е…“, казва Катя. Освен първия си съпруг тя погреба и сина им Борислав, който почина на имения ден на баща си – Никулден, през 2012 г. Наследникът на Котков си отиде от рак на белите дробове.

Прегледана: 58760

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече