10-ият царски внук Тирсо – копие на прадядо си Борис III като млад

0

И също като него обича Рилския манастир и… таратор. Единствен от фамилията няма да става лекар, свири на китара

На 3 юни той навършва 21 г. Роден е и живее в Испания, но обича България. Обожава таратора, а любимото му място у нас е Рилският манастир.

Това е Тирсо – най-малкият син на княз Кубрат Панагюрски и княгиня Карла. Тирсо е десетият от 11-те внуци на цар Симеон и царица Маргарита (по-малък от него е само синът на княгиня Калина – Симеон Хасан). Той удивително прилича на цар Борис III на младини. Дори има снимка пред портрета на именития си прадядо, от която се вижда силната прилика.

Тирсо Сакскобургготски навърши 21 г.
СНИМКА: ДУШКО ДЕСПОТОВИЧ
Тирсо Сакскобургготски навърши 21 г. СНИМКА: ДУШКО ДЕСПОТОВИЧ

Младежът живее в Мадрид с родителите си. В испанската столица

учи телекомуникационно инженерство

в държавния университет Universidad Autonoma. Засега плановете му са, като завърши образованието си, да започне работа в компания по специалността, но мечтата му е един ден да има собствен бизнес в тази сфера.

Всъщност Тирсо е единственият от семейството, който не се е насочил към медицината. Д-р Кубрат Сакскобургготски е специалист по обща хирургия и храносмилателна система и ръководител на отделението по хирургия и колопроктология към болницата “Сан Камило”.

И двамата му по-големи братя вървят по стъпките на баща си и завършиха престижния Университет в Навара. Мирко работи като хирург в клиничната болница “Сан Карлос” в Мадрид, специализира обща и коремна хирургия. А миналата година Хипократова клетва положи и Лукас, който обаче избра да специализира психология.

“Дълбоко уважавам и се възхищавам на тяхната професия, но винаги съм се интересувал повече от числата и технологиите. Освен това четирима лекари в едно домакинство биха били вече твърде много”, обясни младият княз специално за “24 часа”.

С чувство за хумор майка му Карла пък неведнъж е разказвала как именно заради лекаря вкъщи като ученици трите момчета никога не успявали да се “скатаят” от училище, като нагреят термометъра и имитират болест. Баща им винаги ги хващал.

Тирсо с майка си Карла
Тирсо с майка си Карла

Карла Ройо-Вилянова е бизнесдама, има своя марка за козметика на основата на българската роза и е туристически блогър. Тя често води свои приятели в България, за да им рекламира красотите на нашата страна. Само преди седмици беше в Пловдив.

Княгиня Карла е предала любовта си към България и на децата си.

Семейството често прекарва част от ваканциите си у нас

Често ходят и в Рилския манастир, където е гробът на цар Борис.

“Това е красиво място с огромна история, която наистина е интересна и е много тясно свързана с нашето семейство. Първият ми спомен от България всъщност беше там, така че винаги ще има място в сърцето ми”, разказа Тирсо.

С България той свързва и любимата си супа – таратор. Всички в семейството го обичат и често присъства на трапезата им, особено през лятото. Всеки път, като го ям, ми напомня за България, казва Тирсо.

В свободното си време 21-годишният младеж обича да е със семейството си, да излиза с приятели, да чете или да свири на китара. Обича музиката от 60-те и 70-те години, а също и испански песни. Често свири някои от тях на китарата си.

Прегледана: 58620

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече