Тръмп с ново обвинение

0

Д оналд Тръмп обяви, че му е повдигнато обвинение във връзка с работата му с класифицирани документи – най-сериозната правна заплаха за президент на САЩ.

„Корумпираната администрация на Байдън информира моите адвокати, че съм обвинен, изглежда заради измамата с кутиите“, написа Тръмп на своята платформа Truth Social.

От Министерството на правосъдието нямаше незабавно потвърждение относно твърдението на Тръмп, въпреки че някои американски медии, включително „Ню Йорк Таймс”, се позоваха на източници, според които на Тръмп е повдигнато обвинение.

В поста си той заяви, че е бил призован във вторник във федерален съд в Маями. „Никога не съм мислил, че е възможно такова нещо да се случи на президента на Съединените щати (20 януари 2017 – 20 януари 2021 г.)“, написа той.

На Тръмп са повдигнати седем обвинения, съобщиха за „Таймс“. Те включват умишлено съхраняване на тайни за националната сигурност, даване на неверни изявления и заговор за възпрепятстване на правосъдието.

Тръмп, който следващата седмица навършва 77 години, многократно е отричал да е извършил каквото и да било нарушение.

Изявлението му дойде ден, след като американските медии съобщиха, че федералните прокурори са информирали адвокатите на президента, че той е обект на разследването за боравенето му с класифицирани документи.

Той е първият президент, който е обвинен в престъпление. В изявление след първите му публикации в интернет кампанията на Тръмп се възмути от това, което нарече „безпрецедентна злоупотреба с власт“, и призова обвинителният акт да бъде отхвърлен.

Тръмп „отдавна е най-голямата заплаха и главната политическа цел за Джо Байдън и корумпираната Демократическа партия“, се казва в изявлението на кампанията му. Съюзниците му в Конгреса бързо се обединиха в негова защита, включително конгресменът Джим Джордан, който председателства съдебната комисия на Камарата на представителите.

„Това е тъжен ден за Америка. Бог да благослови президента Тръмп“, каза той в изявление.

Някои депутати от Демократическата партия се изказаха след извънредната новина. Очевидното обвинение на Тръмп „е още едно потвърждение на върховенството на закона“, заяви демократът от Камарата на представителите Адам Шиф.

„В продължение на четири години той се държеше така, сякаш е над закона”, добави Шиф. „Но той трябва да бъде третиран като всеки друг нарушител на закона.“

Прегледана: 56955

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече