Почина последният наследник на лечителя Петър Димков

0

Внукът на прочутия билкар си отиде неочаквано на 65 години, разработвал фиторецепта срещу рак

Единственият наследник на прочутия билкар Петър Димков – Петър Димков-внук, си отиде изненадващо в събота на 65 години, съобщи директорът на Александровска болница – офталмологът проф. Александър Оскар.

Причината за кончината е неясна и новината хвърли в потрес всички колеги и близки на известния офталмолог.

Петър Димков-внук
Петър Димков-внук

„Работих с него, невероятен човек, тъкмо мислеше за пенсия и хоп… много ми е мъчно“, коментира Величка Георгиева, сестра в болницата, която дълго години си сътрудничи с Димков-внук. Според нея д-р Димков никога не се оплаквал, бил спокоен и жизнен, помогнал на хиляди хора да се излекуват с фиторецептите, които разработвал. По думите на колегите на д-р Димков последно той работел по рецепта срещу рак, с която вече имал излекувани пациенти.

„За съжаление, нямаше време да продължи със своята работа по тази рецепта“, коментират от офталмологията на „Александровска“.

Д-р Петър Димков-внук смяташе и че прочутите билкови рецепти на дядо му са приложими в съвремието ни.

„Продължавам да използвам всички негови материали, рецепти и методи. В някаква степен те са малко трудни за прилагане, но това не значи, че са невъзможни. Дядо ми смяташе, че когато човек е болен сериозно, това е своего рода карма от миналото, която сега изкупува. Той твърдеше, че за да изкупиш стари грехове, трябва да вложиш нещо от себе си, даром нищо не се дава. Даром дори не можеш да оздравееш. Човек трябва да положи усилия, за да се спаси от болките и болестите“, казваше приживе Димков-внук.

Съсипана от новината за кончината на сина си е и майката на офталмолога – художничката Лили Димкова.

Художничката Лили Димкова е майка на офталмолога
Художничката Лили Димкова е майка на офталмолога

90-годишната наследничка на популярния си баща почти година не излизаше от къщи, тъй като се притесняваше от коронавирусната пандемия. Въпреки това Лили Димкова не спираше да рисува лековитите си картини, а последните от тях определи като „пълни със светлина“.

„Основата на живота е абсолютната любов към Бога. Всичко е светлина! Търсете я в душата си, обичайте, не мразете, не се самоубивайте с лоши мисли“, съветва Лили Димкова. Възрастната жена е категорична, че не съществува смърт, а знае това от покойния си баща.

„Често ми се случва да се свързвам с татко телепатично. Лесно ни се получава контактът от отвъдното, защото неговият дух е напреднал. Той продължава лечителската си дейност и там, тъй като неведнъж съм казвала думите му, че смърт няма. И аз вярвам в това“, казва Лили Димкова.

Последният път, когато баща й се е явил, й давал съвети за живота й и най-вече за духовното й развитие. „От него знам, че животът на земята е училище и трябва да се развиваш и еволюираш духовно, а това продължава и в другия свят. Нищо не свършва с живота тук“, категорична е Димкова.

Синът й, който носи името на дядо си Петър, от малък искал да стане като него. Растейки около него, винаги е казвал: „Един ден и аз ще стана като дедко.“ И наистина става като дядо си.

Д-р Петър Димков завършва медицина през 1985 г. в Киев, Украйна. Специализира „Очни болести“. От 1986 г. работи само в УМБАЛ „Александровска“. През 2008 г. вестник „24 часа“ преиздаде книгата „Българска народна медицина“ на народния лечител Петър Димков – „Рецептите на Петър Димков“ в 14 книги. Цикълът завърши с две книги на д-р Петър Димков със заглавие „Рецептите на Петър Димков-внук. Наследникът“. В двете си книги д-р Петър Димков предлага проверени и опростени рецепти за някои от най-често срещаните заболявания, систематизирани и изпитани в практиката му за повече от 20 години.

Редакцията изказва съболезнования на семейството. Опелото ще се състои на 14.06.2023 г. от 12,00 часа в църквата „Света София“.

Дядо лекуваше Живкова, цялото ЦК на БКП, а аз гледах

„Дядо лекуваше Людмила Живкова и цялото ЦК на БКП. Идваха много знатни личности, а аз гледах и се учех от него“, казваше приживе Петър Димков-внук. „Дядо даваше съвети и на Брежнев. Помня, че когато го прегледа, го посъветва да не постъпва в санаториума в Банкя, защото няма да му помогне. Лекувал е сериозно Константин Черненко, който бе генерален секретар на ЦК на КПСС през 1984 г., и съпругата му“, разказваше Димков.

Според популярния билкар веганството, както и отхвърлянето на млечните продукти днес е изключително вредно. „Дядо ми обясняваше, че насила да се откажеш от месото не бива. Освен това бе против гладолечението. Да, вярно е, че за здрави хора то е полезно в някакви граници, но като цяло е стрес за организма. Ето той например не ядеше месо, но обичаше риба“, разказва още билкарят. Според него не млечните храни разболяват хората, а точно обратното – благодарение на месо, сирене и мляко хилядолетия сме оцелели, противно на очакванията. „Златната среда трябва да се спазва във всичко. И най-важното е да се мисли позитивно. Във всяко от системите на дядо ми присъства самовнушението като част от излекуването. Няма ли го, няма как да настъпи подобрение в здравето“, смяташе приживе Димков-внук.

Прегледана: 61700

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече