Почернената майка на загиналия полицай Градев в Бургас: Обърнаха ми живота!

0

Почти година след катастрофата с автобус с мигранти в Бургас, при която загинаха двама полицаи, наказани работещи в МВР няма. Голяма част от 16-те служители на „Гранична полиция”, за които служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев увери, че ще бъдат наказани – са оправдани.

На 25-и август миналата година автобус, превозващ 47 нелегални мигранти, помете полицейски автомобил, в който бяха двамата полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев. На 3-и ноември Демерджиев заяви, че действията на 16 служители са довели до инцидента.

Още тогава доклад посочи, че липсата на комуникация между отделните звена е довела до трагедията и 16 служители са отстранени за това. Част от тях се пенсионираха и напуснаха системата доброволно, други са обжалвали наказанията си и съдът ги е признал за невинни. На малка част делата все още са в съда.

„В голямата си част, почти 95%, нямат никаква връзка със самия случай. Бяха намерили формални нарушения от служители и бяха наказани, защото трябваше да се отговори или за пред обществото, че има някакви действия от ръководството на МВР. Или по този начин да се прикрият други действия на висши ръководители в МВР”, каза зам.-председателят на СФСМВР Генади Тенев.

За пръв път днес пред камерата на телевизия говори майката на единия от загиналите – Атанас Градев.

„Дълбоко съм разочарована, че няма никакво действие. Нищо не са направили, няма никакво наказание. Просто може би са ги преместили от едното място на другото, но няма наказани, няма обвинени”, сподели Керанка Градева пред Нова.

Журналисти, приятели на другия загинал – Йордан Илиев, недоволстват от действията на Демерджиев.

„Той дойде на погребението на двамата наши полицаи, наприказва едни неща, които бяха чист пиар. Около 15 дни по-късно за малко бяха задържани тези 16 души. Между тях няма наказани, напротив, има освободени по тяхно желание от постовете. Това са големите началници на регионалните дирекции на „Гранична полиция” в Елхово и в Бургас.

Те си заминаха с по едни 60 000 – 70 000 лв. Това са около 20 работни заплати при пенсиониране. Разбирате ли за какъв цинизъм говоря”, подчерта гл. редактор на „Флагман” Катя Касабова.

Семействата на загиналите очакват възмездие след съдебния процес

„Нека да мине основното дело и тогава вече ще решаваме какво ще правим. Но няма да оставя тези хора ненаказани, защото ми обърнаха живота на 360 градуса”, добави майката на Атанас Градев.

Прегледана: 61690

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече