634 150 долара за писмо, разкриващо драма от любовния живот на Моцарт

0

Писмо, което показва австрийския композитор Волфганг Амадеус Моцарт в „пълна паника“ за любовния си живот, ще бъде предложено на търг на аукционна къща „Кристис“ в Лондон следващия месец, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Писано от композитора през лятото на 1782 г., в писмото върху две страници той моли близък приятел за съвет заради „недоразумение“ с бъдещата му тъща. „Тя се готвела да изпрати полиция, за да си върне годеницата му с очевидно ужасяващи последици за репутацията му“, каза ръководителят от отдела за книги и ръкописи в „Кристис“ Томас Венинг. „Той е в пълна криза и чудесно излива душата си в писмото, изцяло без филтър“, каза експертът.

През живота си Моцарт е написал много писма, но Венинг каза, че те рядко се предлагат на търгове и рядко е възможна „такава степен на задълбочен поглед …в неговия характер…и чувства в съдбоносен момент от живота му“.

Моцарт е на 26 години, когато пише писмото, скоро, след като е пристигнал във Виена. Докато кариерата му се развива стремително нагоре след успеха на първата му значима опера, любовният му живот „се усложнява“ и той бърза да сключи брак с годеницата си Констанц. „Той е от много строго католическо семейство. Фактът, че те вече съжителстват с Констанц, че спят заедно, показва, че той не се притеснява за отрицателни последици“, каза Венинг. Тази свобода на поведението в личния и в професионалния живот на композитора според Венинг е „освежаваща“. „Тя казва много неща за Моцарт като за революционна фигура. Той не се подчинява на старите правила“, каза експертът.

Моцарт и Констанц се женят скоро, след като композиторът е написал писмото и живеят заедно до смъртта му през 1791 г., когато той е на 35 години.

Очаква се писмото да бъде продадено на търга през юли на цена, близо до максималната от първоначалните оценки между 300 000 и 500 000 британски лири (380 490 и 634150 щатски долара).

Прегледана: 61140

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече