Американец създаде своя държава, забрани със закон носенето на кроксове!

0

„Обичам да го казвам просто“, заявява Ранди „R Dub!“ Уилямс, диджей от Сан Диего, който късно вечер забавлява слушателите си и посетителите на баровете, и е известен още като „Султана на Слоуджамастан“. „Изчерпаха се страните, затова създадох своя собствена“, обяви странникът.

Нощем е радиоводещ, но през целия си живот се стреми да посети всяка страна по света. След като му остава да посети само още една призната от ООН държава, той решава да купи 11,07 акра пуст безводен парцел в калифорнийската пустиня, за да създаде нова „държава“, кръстена на неговото радиопредаване.

Облечен в най-добрия си костюм и със слънчеви очила, султанът на Slowjamastan официално обяви независимост от Съединените американски щати в 12:26 ч. на 1 декември 2021 г., като предаваше отделянето на живо от своя правителствен „офис“ на открито в Дубландия, столицата на Република Слоуджамастан (Slowjamastan).

Две години по-късно, и въпреки че султанът на Слоуджамастан е въвел повече от няколко странни закона (например забранил е носенето на кроксове), Републиката също така има всички атрибути на млада национална държава. Тя издава собствени паспорти, издига собствено знаме, печата собствена валута („дубле“) и има национален химн, който се изпълнява по празнични поводи.

Република Слоуджамастан дори претендира за над 500 регистрирани граждани, а за още 4500 се твърди, че са получили условно одобрение или чакат на опашка за гражданство. Сега, когато Уилямс е напът да изпълни житейската си цел да посети всички държави в света, той кани туристите да посетят Република Слоуджамастан, тъй като планира да създаде най-значимата „микронация“ в света.

Султанът на Слоуджамастан

„Когато не съм в радиото, вероятно пътувам до страна, за която повечето хора не са чували“, казва Уилямс пред CNN малко преди да замине за Туркменистан – последната страна в списъка му със 193 държави, признати от ООН. „Една от причините да създам Слоуджамастан беше, че след 193 държави исках 194-та!“

Официално наречена Обединени територии на суверенната нация на Народна република Слоуджамастан, самообявилата се „държава“ на Уилямс се намира край 78-ия щатски път на Калифорния, на два часа и половина път северозападно от Сан Диего.

Малкият парцел земя не е нищо повече от пустиня, но Уилямс е издигнал огромен надпис „Добре дошли в Слоуджамастан“ до магистралата, построил е граничен контролен пункт и развява цветното знаме на Слоуджамастан над министерския си кабинет, който в момента е отворен за природните стихии.

Уилямс се вдъхновява да създаде собствена държава, след като посещава различни „микронации“ – самопровъзгласени територии, често управлявани от ексцентрични лидери – по време на пътуванията си по света.

През август 2021 г. Уилямс посещава Република Молосия – микронация с площ 11,3 хектара в Невада, която обявява независимост от Съединените американски щати през 1998 г., където „Негово превъзходителство президентът Кевин Бо“ го развежда лично. Научава за продължаващата „война“ на Република Молосия с вече несъществуващата Източна Германия, за това как местната валута („валора“) е обезпечена с тесто за шоколадови бисквити вместо със злато, и си прави снимка и печат в паспорта на „границата“ със Съединените щати.

Когато се завръща у дома в Сан Диего, Уилямс веднага започва да крои грандиозни планове за собствена микронация. През октомври 2021 г. той купува парцел земя за 19 000 долара и до декември обявява независимостта на Слоуджамастан.

Диктатура в пустинята

„През по-голямата част от времето сме диктатура“, казва Уилямс, докато обяснява системата на „управление“ на своята република. „От време на време провеждаме специални церемонии за гласуване и референдуми. Неотдавна позволих на гражданите да гласуват за това какъв да бъде националният ни плод, спорт и дори как да се казва националното ни животно“, пише dir.bg.

Може да изглежда доста парадоксално една „република“ да има за свой държавен глава диктатор султан, но това е смисълът. Пътешествията на Уилямс са го отвели до някои от най-любопитните дестинации в света и той е видял от първа ръка странните култове към личността и противоречията, които съществуват на места като Северна Корея например.

Уилямс обича да позира за снимки и да прави публични обръщения, облечен в яркозелената си султанска униформа с фалшиви военни отличия, златни пагони и слънчеви очила. Той наема „граничари“ и се обгражда с „охрана“, когато организира събития в Република Слоуджамастан, и налага списък със забрани, които всички граждани и посетители трябва да спазват, за да избегнат „изгнание“. Понастоящем тези забрани включват „кроксове“, „мърморещ рап“ и „хора, които поставят краката си на таблото“.

Характерът и облеклото на султана на Слоуджамастан е начинът на Уилямс да подчертае абсурдите, които се срещат в политиката и диктатурите, и има дълга опашка от хора, готови да споделят неговия микронационален експеримент.

Хората могат да кандидатстват за гражданство и за постове в кабинета чрез уебсайта на Слоуджамастан и той се оказа изключително популярен, като натрупаните заявления наброяват хиляди.

Сега той е отворил границата и за туристи и разказва пред CNN Travel, че сред най-популярните дейности са правенето на селфита пред знака на Слоуджамастан, посещението на Площада на независимостта и търсенето на неуловимия слоуджамастански енот – националното животно. Следващият му грандиозен план е да събере достатъчно средства, за да построи „ленива река, ферма за броненосци, заведение за монголско барбекю и, разбира се, гигантска статуя/паметник на Великия лидер (мен)“.

„Също така сме домакини на няколко дейности през годината“, добавя Уилямс, „включително възможности да си подпечатате паспорта, да се присъедините към честването на нови държави и дори да се срещнете със султана.“

В търсене на дипломатическо признание

Уилямс казва, че работи по създаването на дипломатически връзки с други държави и че при последните си пътувания е получил печата на своя Слоуджамастански паспорт от 16 различни държави, включително Южна Африка, Нова Зеландия, Вануату и Съединените щати.

Той дава да се разбере, че Слоуджамастан технически отговаря на критериите за суверенна национална държава, както е определено в Конвенцията от Монтевидео от 1933 г., която обикновено се цитира като най-доброто определение за държава.

Конвенцията от Монтевидео изисква една държава да има постоянно население, определена територия, правителство и способност да влиза в дипломатически отношения с други държави – все предпоставки, които според Уилямс Република Слоуджамастан е изпълнила.

Следващият етап е султанът да получи признание за отделянето на своята микронация от САЩ, макар че това може да е малко пресилено дори за Уилямс. „Малко съм разочарован, че въпреки писмата ми до президента Байдън във Facebook, Twitter, Instagram и MySpace, всичките ни съобщения останаха непрочетени“, обяснява Уилямс. „Може би са попаднали в спам. Предполагаме, че е така.“.

*Източник: novini.bg

Прегледана: 61730

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече