Легендарната актриса Меглена Караламбова: И на 80 г. не се отказвам, играя в пет постановки

0

„На 80 години играя в пет постановки – три в Театър 199, една – в театър „Българска армия“, и една – в МГТ „Зад Канала“. И се снимах в американски филм – ролята ми е епизодична – на французойка емигрантка. Е, не че се хваля, но ме радва, че нямам умора, и съм щастлива, че работя.“

Това споделя голямата актриса Меглена Караламбова, която вчера навърши 80 години. Тост за нея ще вдигнат не само роднините й, но и актьорите от нейния випуск – Елена Райнова, Стефан Мавродиев, Марин Янев и Добромир Манев.

„Нямам свободно време и слава Богу! Ако имам такова изобщо, предпочитам да слушам джаз и да общувам с дъщеря си Невена, която е художник сценограф. Обожавам и разговорите с внучката Маргарита, която ще е 11 клас в японска паралелка на 18-о училище“, казва актрисата.

Много са ролите през годините, които са й били любими, имало е и такива, за които е смятала, че „не става“.

„Много обичам да се превръщам в стари баби, правя го с удоволствие. Въпреки че сега съм на такава възраст, играя ги още от 20-годишна. Например в „Одисей пътува за Итака“ на Константин Илиев, режисьорът Леон Даниел искаше да изпълня ролята на учителката, но аз се запънах: „Искам да играя бабата пияница“. „Не, учителката!“, – „Не, пияницата!“. След спорове и пререкания с режисьора Караламбова влиза успешно в кожата на бабата.

София прайд срещу „Спрете Содом и Гомор“

Меглена завършва английска гимназия, но и днес признава, че учението било недолюбвано от нея. По английски й преподава небезизвестната Кристин Бартлет, неосъществена актриса, която след години Георги Дюлгеров снима като мис Стоун в сериала „Мера според мера“.

Караламбова също като баща си – Стефан Караламбов, рисува прекрасно.

„Татко е един от пионерите на българския театър, водещ актьор в много трупи из страната, пенсионирал се като народен артист от Народния театър. Но с четката беше несравним. Разбира се, ученик е на Владимир Димитров-Майстора от търговската гимназия в Свищов, но избра театъра. И аз избрах вместо да стана учителка по английски, да играя на сцена“, смее се днес Караламбова.

Прегледана: 60110

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече