Семейство столетници от Родопите доживели век с мед и ракия    

0

Баба Азисе и дядо Вейсал са гордостта на родопското село Горна крепост. И двамата са столетници, като съпругата на Вейсал го води дори с една година напред. Техните комшии и приятели се удивляват от запазеното им здраве и работоспособността им в дълбока старост.
„Всяка сутрин си пийваме 50 г ракийка и хапваме задължително мед. С тази рецепта доживяхме 100 години“, казват двамата столетници.

Кметът на селото разказва как всеки ден дядо Вейсал вземал ръчната количка и отивал до извора. Сам си пълнел няколко десетлитрови туби с вода и ги докарвал до вкъщи без чужда помощ. Пиели единствено и само от нея. Много бил подвижен и не сядал на едно място. 100-годишният мъж ставал рано сутрин и веднага започвал да шета из къщата. Каквато е сезонната работа, захващал се с нея. Редовно се качвал по дърветата да бере плодове или орехи. С жена му всеки ден работели в градината – сеели, копаели, поливали. Дядо Вейсал имал и магаренце, което му помагало за дворната работа, но го и яздел. Едно от най-хубавите неща за бай Вайсал е, че не е сам вкъщи.

Плътно до него е съпругата му Азисе, която му е кака с една година. Макар и на 101 г., вярната съпруга също дейно участва в къщната работа и е опора на своя съпруг. Към рецептата за дълголетие на своя спътник в живота баба Азисе добавя само домашна храна, много работа и никакъв стрес. „Те са истински, нагледен пример как любовта, уважението и разбирателството са в основата на дълъг и успешен съвместен живот, а това вече трудно се намира“, казва за тях кметът на Кърджали Хасан Азис. Азисе и Вейсал се оженили на 17 и 18 години, а днес се радват на 13 правнуци. Имат три деца и осем внуци. Отгледали са своята челяд с двете си ръце, като цял живот са се препитавали с животновъдство и земеделие, в основата на което е традиционният за Родопите тютюн. „Живяхме все едно всеки ден е празник. Вечер си лягахме без тревоги и всяка сутрин ставахме и отивахме на работа като че ли е празник“, разказва баба Азисе.

Движението, хубавата храна и спокойният живот са най-често посочваните предпоставки за дълъг живот от столетниците в България. У нас има 325 души, достигнали 100-годишна възраст, от тях 242 са жените, а 83-ма са мъжете, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Рекорден брой столетници има на територията на област Кърджали, като обяснението за това е чистият родопски въздух, качествената екологично чиста храна и трудолюбието на хората там.

Прегледана: 59710

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече