Колко е прагът на търпимост към горещина при хората?

0

При какви температури на хората им става прекалено горещо? Британски учени са успели да отговорят на този въпрос. 

Екипът на проф. Луис Холзи от университета на Роухемптън стига до извод, че пределът на търпимост към горещина или т.нар. горна критична температура при хората вероятно е между 40 и 50 градуса по Целзий.

Специалистите продължават изследванията си в опит да установят защо се наблюдава увеличаване на изразходената метаболитна енергия при високи температури, предава БТА. 

Проф. Холзи и сътрудниците му установяват, че скоростта на метаболизма в състояние на покой – мярка за количеството енергия, което човешкото тяло изразходва, за да продължи да функционира, може да бъде по-висока, когато хората са изложени на горещи и влажни условия.

„Доста работа е свършена по отношение на температурния диапазон, при който различните животински видове предпочитат да пребивават, за да може скоростта на метаболизма им да е минимална и по този начин разходът на енергия да е нисък. Странно е, че данните за хората са много по-малко, когато се разглеждат горните граници на нашата неутрална топлинна зона“, казва проф. Холзи.

Разбирането на температурите, при които метаболизмът на човека започва да се повишава, има важно значение. „Проучването предоставя фундаментални знания за това как реагираме на неоптимална среда и как тя се различава при хора с различни характеристики“, добавя изследователят.

Професор Холзи и екипът му също така проучват как показатели над горна критична температура влияят на сърдечната функция и какво е въздействието върху сърцето на хора с различни възраст и физическа подготовка.

„Открихме някои значителни промени в реакциите на сърдечната функция към горещините между категориите хора, като най-новата находка се отнася за разликите според пола“, добавя професор Холзи. „На средна база мъжете и жените показват някои ключови разлики в реакциите на сърдечно-съдовата си система към топлината“.

Екипът на професор Холзи измерва подробно сърдечната функция с помощта на най-модерен ехокардиограф. „Не беше лесно да се работи в жегата!“, добавя той. „Подобно оборудване може да се види в болниците, но рядко в изследователските лаборатории“.

Специалистите продължават проучванията си за влиянието на високите температури върху човешкия организъм.

Прегледана: 60785

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече