Звездата от „Адаптация“ Ели Скорчева – жертва на ало измамници. Триумф на филма „Уроците на Блага“!

0

Филмът на Стефан Командарев „Уроците на Блага“ постигна рядък за българското кино успех – отличен бе с голямата награда „Кристален глобус“, а актрисата Ели Скорчева получи наградата за най-добра актриса на 57-ото издание на кинофестивала в Карлови Вари в Чехия. Форумът е един от най-престижните в Европа. Лентата е копродукция на България и Германия. Стефан Командарев („Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“) пък се утвърждава като един от най-успелите български режисьори.

Според сюжета на филма 70-годишна пенсионирана учителка става жертва на телефонна измама и губи парите, спестени за мечтания гроб на нея и на покойния ѝ съпруг. За да събере отново сумата, Блага се свързва с телефонните измамници и започва да работи за тях. Някога устойчивата и честна жена постепенно започва да жертва всичките си принципи.

„Уроците на Блага“ е голямото завръщане на Ели Скорчева след 30-годишно отсъствие от киното. През 80-те тя бе истинска звезда, а публиката я помни от филмите „Адаптация“, „Мадам Бовари от Сливен“, „Дом за нашите деца“, „В името на народа“, „Ева на третия етаж“, „Търновската царица“.
„Знаех, че е успешно това, което правим, но че чак толкова голям успех ще има – даже не съм се замисляла. Защото винаги съм правила каквото трябва, пък да става каквото ще. Все още чувствам възторг и радост“, каза Скорчева, след като получи големия приз.

Последният филм с нейно участие излиза на екран през 1991 г. – „Мадам Бовари от Сливен“ на режисьора Илия Костов. След това настъпват трудни времена за актрисата. Тогава тя взема едно от най-важните решения в живота си – отказва се от киното. Завършва мениджмънт и маркетинг на застрахователния бизнес и започва работа в дружество „БГ План“. През 2009-а – две години след началото на кризата и след като завършва последния си обект в столицата, фирмата закрива софийския си офис.

Миналата година режисьорът Александър Косев я среща случайно на улицата и я заговаря. По това време той помага на Стефан Командарев за избора на актьорския състав в новия му филм. Косев попитал Ели Скорчева дали би се върнала в българското кино, а тя му отговорила, че ако има добър сценарий, защо не. Затова още в същия ден Стефан Командарев ѝ изпратил сценария на филма, а тя ден по-късно му отговорила, че с удоволствие ще участва. Партнират ѝ Стефан Денолюбов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Розалия Абгарян, Ивайло Христов и Герасим Георгиев-Геро.

„Филмът въздейства много, повдига много въпроси, но не дава отговори. Посветих го на поколението на моите родители. Първоначалната идея беше да направим филм за българските пенсионери, станали най-голямата жертва на прехода към демокрацията и пазарната икономика. Темата за телефонните измами дойде като много добра сюжетна линия, която да ни позволи да говорим за тези хора“, каза Стефан Командарев.

„В една внушителна драма с блестящо актьорско изпълнение на Ели Скорчева в ролята на Блага режисьорът се фокусира върху поколението на възрастните хора. Една уязвима група, на която политиците толкова често обещават в речите си правото на достойни старини, но реалността не би могла да бъде по-далеч от обещанията“, са част от доводите на журито, излъчило победителя. Паричната премия от 25 000 щатски долара за приза „Кристален глобус“ ще бъде поделена между режисьора Стефан Командарев и продуцентката Катя Тричкова.
Очаква се филмът да тръгне по кината у нас наесен.

Прегледана: 58100

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече