След 5 години битки с институциите: Българин доказа, че не е руснак

0

След повече от пет години битки с институциите и с родната бюрокрация българинът Иван Борисов Стефанов от София доказа, че е… българин, а не руснак. Министерството на правосъдието му издаде удостоверение за това, подписано от зам.-министър Георги Николов.
Иван Стефанов беше изпаднал в абсурдната ситуация да няма право на документи за самоличност, каквито той винаги е притежавал. Роден е преди 52 години в София. Баща му е българин, а майка му – рускиня. Расте и живее в България, завършва тук образованието си, служи в Българската народна армия, следва, създава семейство, работи в различни фирми, има собствен бизнес.
Всичко е нормално, докато в един ден на 2018 година му се налага да си извади копие от акта за раждане в район „Сердика“ в София. От документа Стефанов с изненада научава, че в графата „гражданство“ е записано “СССР“.

Митарства

Оттогава започват неговите митарства по всички институции. Многократно пише до Министерството на правосъдието, до регионалното министерство, към което е регистърът на ГРАО, до район „Сердика“, до омбудсмана, до председателя на парламента. Води дела в съда.
Какво се оказва според служителите в район „Сердика“ и по думите на самия Иван Стефанов пред „Телеграф“: „Според действащата, когато съм се родил, спогодба между НРБ и СССР до една година от раждането на детето родителите са имали право да заявят и изберат какво да бъде гражданството му. Според община „Сердика“ майка ми подава молба за избор на гражданство за мен, като някъде по тетрадки или тефтери е записано, че на 11.01.1971 г. тя е избрала за мен гражданството на СССР“.
Институциите обаче не представят никакъв конкретен документ, който да потвърждава този факт, казва Иван. Направил няколко справки и проверки в посолството на Руската федерация – консулски отдел, откъдето също писмено потвърждават, че никога не е имал гражданство на СССР или Руската федерация, както и че при тях не са подавани молби за придобиване от мен или и от родителите ми на такова, категоричен е Стефанов.

Паспорт

Той напомня, че на 10.02.1987 г. е получил първия си български документ за самоличност – т. нар. зелен паспорт, по свое заявление и желание заедно с майка си, тъй като към дата 10.02.1987 г. е бил непълнолетен. „Спомням си, че тогава бях горд и щастлив с българския си паспорт“, пише Стефанов до тогавашния председател на парламента Вежди Рашидов.
И отново подчертава, че в периода 09.1988 г. – 08.1990 г. е отслужил като българин редовната си военна служба, положил е военна клетва. Може ли лице, което не е български гражданин, да служи в редовете на армията, пита потърпевшият институциите у нас?

Кореспонденция

Последните документи, които е получил по казуса, са от Министерството на правосъдието и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В тях отново се описва случаят, като заключението и на двете ведомства е, че по документи в район „Сердика“ и район „Младост“ лицето Иван Стефанов продължавало да е руски гражданин, защото такава била волята на родителите му навремето. И двамата са отдавна покойници. Преди два месеца обаче служителите в правосъдието видоизменят формулировката си, че „не могат да кажат какъв гражданин е лицето“. Впоследствие му се издава удостоверението, че е български гражданин. Но в него изрично е записано, че важи за срок от една година. 

Прегледана: 58595

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече