15 бона глоба за фирмата наела непълнолетно дете да реди павета

0

Глоба до 15 000 лв. може да отнесе фирмата, която извършва ремонта на столичния бул. „Цар Борис III”.

Трудът на лица под 16 г. е престъпление, предстои да се сезира и прокуратурата. За скандалния случай стана ясно от клип в социалните мрежи.

На него се вижда как момче на видима възраст около 10 години носи павета, само ги реди и ги фиксира с чук на тротоара. Случаят е от неделя, а за него съобщи в социалната мрежа Теодор Михайлов.

Реакция

След публикуването на клипа последва светкавична реакция. Столичната община, Главната инспекция по труда, Държавната агенция за закрила на детето, полицията и фирмата изпълнител започнаха проверка по случая. Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков каза в ефира на bTV, че заедно с Министерството на труда и социалната политика също проверяват случая.

От Столичната община казаха за „Телеграф“, че са поискали обяснение от фирмата изпълнител и са сезирали ДАЗД и инспекцията по труда. „Всекидневно има контрол на мястото и хората ми там не са виждали такова нещо. Сутринта инспекцията направи проверка. Днес го няма работника, няма и деца“, заяви зам.-кметът по строителство инж. Ангел Джоргов. Той каза, че от фирмата изпълнител са му обяснили, че служител си е завел детето. „Не било работило. Просто, докато почивали другите майстори, детето решило нещо да човърка“, каза зам.-кметът.

Фирма

От фирмата, извършваща строително-ремонтните дейности по трасето на трамвай 5, заявиха за „Телеграф“, че правят вътрешна проверка. „Напълно абсурдно е да се твърди, че има експлоатация на детски труд“, коментира пиарът на фирмата Десислава Тончева и подчерта, че децата нямат място на такъв обект.

От ДАЗД коментираха пред медията ни, че при установяване на проблема ще се работи с родителите, а ГИТ ще санкционира фирмата изпълнител. „Не са постъпвали други сигнали около този обект“, казаха още от агенцията в отговор на твърдения, че там са работили и други деца. Стана ясно още, че поради липса на конкретни данни за детето, което се вижда на разпространените кадри, ДАЗД е поискала съдействие и от Главна дирекция „Национална полиция“ с оглед установяване самоличността му, както и на други деца, в случай че има такива. Оттам обясниха, че сигнал за дете в риск може да се подаде през официалната страница на агенцията, както и на тел. 116-111.

Прегледана: 55225

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече