Снимат сериал за Ванга по тайни записи  

0

Идея да бъде заснет нов сериал, посветен на голямата българска пророчица Вангелия Гущерова, имат родни учени. За лентата ще послужат уникалните тайни записи от сеанси на гадателката, които бяха открити от Държавна агенция „Архиви“ през лятото на тази година. Мистериозните записи, представляващи абсолютно уникална находка, вече са били разчетени благодарение на специалистите от някогашния Институт по сугестология в София. Те са дигитализирали фонозаписите.

Въпреки затрудненията, през които преминал екипът, все пак успели да чуят 90% от сеансите. За съжаление, се оказало, че в тях няма никакво конкретно пророчество за съдбата на България или света. За сметка на това са записани частни лица, които са си споделяли болката пред Ванга и тя им е казвала какво да правят. По думите на Снежана Владимирова от държавната агенция мистичните записи са направени с определена цел от Института по сугестология, за да запечатат житейските събития на обикновени хора, които са се докоснали до Баба Ванга.

„Реално дори не се знае кои са тези хора, защото няма конкретни имена и няма как да ги проследим, за да намерим някаква връзка между тях. Но въпреки това сме доволни, защото се чува автентичният глас на Ванга, както и методът на нейната работа“, разказва Владимирова. По всяка вероятност те ще бъдат изследвани допълнително, за да се стигне до нови разкрития за уникалните възможности на пророчицата, които нямат логично обяснение.

Изследователите имат идея разчетените записи да бъдат използвани за филм или дори сериал, в който да се разказва за предсказанията, които Ванга е правела на обикновени хора. Първият документален филм, посветен на съдбата на пророчицата, носи заглавие „Феномен“ и е заснет през 1976 г.

Почти веднага след пускането му е забранен. Причината е, че за пръв път официално се признава, че в България има нещо, което науката не може да обясни, а именно Ванга. Пророчицата е не само загадъчна свръхестествена личност, но и жив и непосредствен човек. Дадено е и мнението на известни по това време български учени и интелектуалци, сред които проф. д-р Никола Шипковенски, проф. д-р Никола Попвасилев, Иван Карамфилов и други. Те напълно отхвърлят способностите на Ванга и съветват филмът да бъде преработен с оглед на комунистическото разбиране за човека. В години напред на нея са посветени редица филми и книги, включително и продукция, дело на руски екип. За пръв път обаче ще има възможност да се работи с толкова богат автентичен материал от сеансите, които е провеждала пророчицата в дома си с хиляди хора.

Прегледана: 45035

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече