Медсестрата на Тато погреба съпруга си  

0

Славната лична медицинска сестра на Тодор Живков е потънала в траур. Майор Ани Младенова погребала своя обичан съпруг преди два месеца и все още била неутешима. Мъжът на най-доверената жена до Тодор Живков загубил битката си с коварното онкологично заболяване, с което се борел в последно време.

„Няма го вече съпруга ми, почина преди 2 месеца. От 3 години се бореше с рак на панкреаса, който, за съжаление, не успяхме да надвием. Загубата ми е огромна, но гледам да се държа. Синът, снахата и внучето са до мен и ме подкрепят да не рухна“, ридае легендата от УБО. Тя не се чувствала добре психически и вдовишкият живот я съсипвал. Преди година Младенова направи и невъзможното, за да спаси съпруга си. Тогава онкоболният мъж бе пипнал Ковид-19, а вирусът едва не отне живота му. Състоянието му изисквало спешна хоспитализация, но той се противял и отказвал да бъде настанен в болница. Тогава медсестрата на Тодор Живков повикала по спешност доц. Атанас Мангъров, който успял да спаси нейния съпруг.

75-годишната майор Младенова в момента продължава да живее в семейната къща в Банкя, където по време на пандемията с вече покойния ѝ съпруг се преместиха. Тя не възнамерявала да се завръща в столицата, защото животът в околията на София ѝ се струвал по-евтин и икономии се правели по-лесно. Ани признава, че пести от много от хранителните продукти, чиито цени през последните години литнаха в Космоса. Соцлегендата, която се грижеше за здравето на бившия Първи почти до сетния му дъх, казва, че в двора на къщата си в Банкя отглежда зеленчуци, грижи се и за животинки. Сега обаче нямала желание да прави нищо, откакто останала сама.
Медсестрата на Живков води обикновен пенсионерски живот, макар някога да е била сред най-важните хора в държавата. От публичния живот тя се скрива след промените през 1989 г., когато е уволнена от поста си. Ани е плътно сред най-верните хора на Тато от 1973 до 1989 г. Срещата им е съвсем случайна, но и по време на службата си, а и досега бившата медицинска сестра продължава да пази реномето му и да спазва стриктно професионалната си клетва, че няма никога и на никаква цена да издаде най-съкровените лични тайни на БКП величието. Преди време бе признала, че и срещу 100 хиляди долара не би си отворила устата и не би казала лоша дума за него. Някогашната лична сестра на Тодор Живков не е успяла да се облагодетелства с почти нищо освен с чина си по време на дългогодишната си вярна служба, а след промените дълго време е била безработна и връзките ѝ с вожда не ѝ отваряли врати, а тъкмо обратното.

Към днешна дата пенсията ѝ била съвсем нормална, като на повечето възрастни хора, но разчитала на сина си, когато не ѝ стигали средства. Въпреки че имала много възможности, докато обгрижвала Живков, тя не се възползвала от шансовете да си издейства имот като армаган, с каквито по онова време се сдобиха куп приятели, познати и лични фаворитки на бившия Първи.

Прегледана: 44850

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече