Легендарният апартамент на Ламбо удари милион

0

Легендарното жилище на актьора пустее под ключ от 4 години

Апартаментът на Стефан Данаилов в столичния квартал „Лозенец“ пустее вече близо 4 години след смъртта на именития актьор. Жилището е под ключ и е оставено във вида, в който Ламбо го напусна през 2019 г., преди да постъпи в болница и да почине. Оттогава досега обаче цената му е скочила двойно и вече може да бъде продадено за 1 милион лева. В същата кооперация, в която приживе артистът живееше, в момента за продан е обявено жилище със същите квадрати за над 500 хиляди евро.

Правата върху култовия имот не са на биологичния син на актьора от актрисата Ирен Кривошиева – Владимир, който е пряк негов наследник. Приживе, преди да се разболее сериозно, Ламбо приписал апартамента от 146 квадрата на своя доведен наследник Росен Цанков – син на неговата съпруга Мери. Все пак големият артист не му го дал безвъзмездно, а чрез договор за покупко-продажба. Така Росен му наплатил половината от цената на жилището, която тогава била изчислена на само 97 хиляди лева. Тези пари пък Майор Деянов прибавил към спестяванията си в банка, които отишли при Влади. В момента обаче Росен може да изкара 1 милион от легендарния имот, стига да намерел начин да избегне важна клауза от договора с покойния вече Ламбо. Навремето при сключването на сделката Данаилов настоявал в контракта да има специална клауза, според която Росен нямал право да продава апартамента, докато е жив. Макар брокерите да надушили, че имотът стои празен и да проявявали непрекъснато интерес към него, увещавайки Цанков, че може да забогатее драстично след продажбата му, той бил непоклатим. Отклонявал всички оферти и бил уверен, че ще изпълни волята на своя втори баща да не харизва дома на любовта им с Мери на случайни хора.
Около въпросното жилище витаят митове и легенди за бохемските сбирки и забави, които актьорът някога организирал там.

Апартаментът в квартал „Лозенец“ е огромен, а 10 квадрата е само кабинетът на звездата на Народния театър, който е пълен догоре с книги, ръкописи на пиеси и сценарии на филми. Те пък бяха наследени от неговата племенница Росица Обрешкова. В този дом до последно Данаилов събираше учениците си от НАТФИЗ и колегите си от Народния, с които репетираха постановката „Актрисата“, в която той направи последната си роля. Сред мебелите също има ценни експонати, като старинно писалище с дърворезба, кръст, осветен на Божи гроб, газена лампа антика, скулптури, картини и подаръци от приятели. В „Лозенец“ Стефан и съпругата му Мери заживяват щастливо през 1972 г. До сетния си дъх Данаилов обитаваше същото семейно жилище, пълно със спомени за обичаната му съпруга, и не пожела да се премести в къщата, която купи в елитното пловдивско село Марково.

Прегледана: 49670

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече