Напълно забравен: Никой не направи помен на проф. Вучков

0

Четири години от смъртта на проф. Юлиан Вучков се навършиха на 22 септември. Тази година паметта му не беше почетена нито от роднините му, нито от съседката му Алина, която досега се занимаваше да организира помени за годишнините от кончината му.

Именно тя и сиракът Виктор, личен асистент на професора, бяха хората, които в последните години от живота му бдяха неотлъчно над него и му помагаха за всичко. За предходните скръбни годишнини от смъртта на тв легендата съседката му винаги публикуваше информация кога и къде ще бъде проведена панихидата, за да отидат повече хора – негови познати и почитатели, но тази година пропуснала. Възпоменателни некролози на проф. Вучков също не се печатат, откакто си е отишъл. След смъртта си той беше кремиран, каквото беше желанието му приживе. Урната му беше положена в гроба на неговата майка на Малашевските гробища в София. Единствената, която посещаваше вечния му дом и се грижеше той да не потъне в треви и шубраци, беше именно съседката му Алина. Неговият брат Михаил Петров, един от асовете на Народния театър, не бил стъпвал там.

Въпреки че приживе двамата братя от една майка, но от различни бащи, имаха сериозни неразбирателства и не си говореха, Михаил Петров беше единственият наследник на професора и получи цялото му имане. Няколко месеца след кончината на проф. Вучков пък се разбра, че апартаментът му на пъпа на столицата е обявен за продан от роднините му. Известна столична балерина е новият собственик на жилището. Имотът от 64 квадрата се намира в стара кооперация на ул. „Христо Белчев“. Комшии на покойния водещ на „Размисли и страсти“ казват, че имало дори няколко кандидат-купувачи, а балерината придобила жилището на цена от приблизително 200 хиляди лева. Около апартамента на Вучков неотдавна пак се беше развихрил скандал, след като стана ясно, че книги от личната библиотека на професора били изхвърлени в контейнерите за отпадъци при почистването на имота. Така и не се разбра кой е виновен за пошлия акт и как литературната му колекция се озова на бунището. И до днес част от книгите му, разграбени от клошари и улични търговци, се препродават по сергии и в интернет.

Проф. Вучков беще закупил жилището си със свои спестявания по времето на соца и до последните си дни живееше там. Навремето лично тогавашният министър на културата Георги Йорданов му съдействал да попадне в кооперация, където живеели само видни дейци на културата. Всички обитатели на сградата по онова време са били персони от червения хайлайф и случайно озовали се там нямало. Приживе Вучков не беше изготвил завещание, но беше съобщил единствената си воля – колекцията му с книги да бъде дарена на Столичната библиотека, което не се случи.
Легендарният професор издъхна вследствие инфаркт на 83-годишна възраст на 22 септември 2019 г., две години след смъртта на своята любима Диана.

Прегледана: 41820

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече