Почина вторият пациент с трансплантирано сърце от прасе

0

Лорънс Фосет, който стана вторият пациент с трансплантирано сърце от прасе, почина на 58-годишна възраст, съобщиха от Медицинския център на университета в Мериленд, предаде CNN.

„С дълбока скръб съобщаваме за смъртта на Лорънс Фосет, 58-годишен пациент с неизлечимо сърдечно заболяване, който претърпя втората в света трансплантация на сърце от генетично модифицирано прасе. Той претърпя операцията на 20 септември и живя почти шест седмици след това“, се казва в съобщението на центъра.

Пациентът в терминален стадий на сърдечна недостатъчност е постъпил в медицинския център на 14 септември. Според лекарите традиционните методи за трансплантация не са били подходящи за неговия случай. На 15 септември е издадено разрешение за операция.

Според лекарите от университета в първия месец след трансплантацията сърцето е функционирало изключително добре. Пациентът е започнал курс по физиотерапия и се е опитал да ходи отново. През последните дни са се появили признаци на отхвърляне на сърцето, което в крайна сметка е довело до летален изход. 

Ксенотрансплантациите – трансплантации на животински органи на хора, дълго време са възпрепятствани заради имунната система на човека, която отхвърля животинската тъкан.

Прегледана: 49330

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече