Ирен Кривошиева разпродава вещите на Ламбо на търг

0

Ценни предмети и вещи на Стефан Данаилов ще бъдат разпродадени на търг от негови близки. Става дума за икони от личната му колекция, костюми, които е носил до последните си дни, документи от архива му, медали и награди, с които е бил удостояван по време на дългата си актьорска и политическа кариера, невиждани снимки от семейния му архив…
Причината те да бъдат сложени на тезгяха обаче не е, че наследниците му страдат от липсва на финансови средства и искат да ползват спечеленото за лични нужди, а за да могат със събраната сума да стартират процедурата по изграждане на паметник на Ламбо в София, който да бъде монтиран в градинката пред Народния театър.

С каузата се занимава сдружение „Осем – има смисъл”, в което член е актрисата Ирен Кривошиева, майка на единствения биологичен син на Стефан Данаилов – Владимир Данаилов. Легендата на българското кино и театър почина на 76 годишна възраст на 27 ноември 2019 година във Военномедицинска академия след тежко боледуване. Според личното му завещание цялото му наследство, включително и вещите от дома му, станаха собственост на сина му Влади. Тъй като той живее и работи като лекар в Америка и няма как да движи организацията на търга и следващите действия лично, е делегирал по законен път правата върху предметното наследство на баща си на своята майка Ирен.

Преди две години Столичният общински съвет разреши да има паметник на Данаилов, но не пред Народния театър, а в софийския квартал „Лозенец”, в близост до дома му, където до последно живееше. Ирен Кривошиева обаче не беше съгласна с това решение и го обжалва. По нейни думи битката й продължава и тя е твърдо решена да издейства място на статуята пред Народния театър. Кривошиева е отнесла всички документи към вицепрезидента Илияна Йотова и очаквала съдействие.

„Надявам се на подкрепа от президентската институция. Заради добрите им отношения и заради това, че Стефан беше председател на Инициативния комитет, който за първи път издигна Румен Радев за президент и Илияна Йотова за негово вице”, уточнява Кривошиева.
Тя е категорична, че мястото на паметника му трябва да бъде изрично в градинката пред Народния театър, където е работил през по-голямата част от живота си. Избрани са и авторите на монумента – скулпторите Вежди Рашидов и Красимир Ангелов. Двамата творци имат готов проект и са в очакване да започнат работа по него, но за целта преди това съответните компетентни органи трябва да се произнесат и да дадат разрешение, а кампанията за набирането на парични средства трябва да е задействана. На този етап не е съвсем ясно какви финанси са необходими за изработването на паметника. Зависи от използваните материали, размерите и други подробности.

Единственото, което Влади и Ирен не могат да продадат, е жилището на Ламбо в „Лозенец”. Огромният му апартамент там е собственост на доведения му син Росен Цанков, като биологичният му наследник Владимир е получил финансово обезпечение за това. Стефан Данаилов още приживе е приписал апартамента си на Росен, като в договора обаче е вкарал клауза, според която той няма право да продава имота за дълъг период от време.

Прегледана: 47085

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече