Продават на търг колекцията на Ламбо, с парите вдигат паметник

0

Вежди Рашидов и Красимир Ангелов готови с проекта

Търг с ценни предмети, вещи, снимки, медали, костюми и икони от личната колекция на Стефан Данаилов прави наследникът му – Владимир Данаилов, в лицето на своята майка – актрисата Ирен Кривошиева.

В момента се обмисля дали датата за търга да е на 9 декември – рождения ден на покойния актьор, или на 27 ноември, когато се навършват четири години от кончината му.

С каузата се е заело сдружение „Осем – има смисъл“ в лицето на фотографката Кайя Христова и актрисата Ирен Кривошиева.

Причината изключително интересните предмети да бъдат изложени на показ не е, че наследниците на Ламбо страдат от липса на средства, а за да могат със събраната сума да започнат процедура по изграждане паметник на актьора в градинката пред Народния театър.

Легендата на българското кино и театър почина на 76-годишна възраст на 27 ноември 2019 г.

Стефан Данаилов
Стефан Данаилов

Според личното му завещание цялото наследство, включително и вещите от дома му, станаха собственост на сина му Владимир. Тъй като той живее и работи като лекар в САЩ, няма как да движи организацията на търга и с това се е заела майка му Ирен. Преди две години Столичният общински съвет не разреши да има паметник на Данаилов пред Народния театър, а даде съгласие той да е в софийския квартал „Лозенец“, в близост до дома му, където актьорът последно живееше.

Ирен обаче не бе съгласна с това решение и го обжалва. Тя е твърдо решена да издейства място за статуята пред Народния театър и с новата власт в лицето на кмета Васил Терзийски.

„Отдавна вече са избрани и авторите на монумента, и всичко важно по него – скулпторите Вежди Рашидов и Красимир Ангелов имат готов проект и са в очакване да започнат работа по него“, каза Кривошиева.

„В градинката на Народния театър трябва да има паметник на Стефан Данаилов. Политиката не му попречи да бъде актьор, а актьорството да бъде добър политик. Стефан Данаилов е обединяваща фигура, обичаше всички и всичко. Над 20 души от Народния театър са се подписали за изграждането на такъв паметник, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова обеща да се заеме със случая.“ Това заяви в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ Кривошиева.

Актрисата повече от две години се бори да има паметник пред Народния театър на любимия й мъж. Ирен дори направи подписка с това искане, която бе връчена на бившия шеф на Народния театър Мариус Донкин.

„Идеята за паметник на Ламбо дойде спонтанно, не е лично отношение“, допълни Ирен Кривошиева.

По думите й обичта напоследък като чувство е избягала. Според Ирен Кривошиева тя е движещата сила.

„Това е основата на всички проблеми, липсата на любов към всички и всичко“, добави актрисата.

Идеята за паметник на Ламбо не е на Ирен Кривошиева, а на нейния син – Владимир, който бе до баща си в последните му трудни дни. Стана и негов основен наследник.

Прегледана: 49675

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече