Върнаха на майката малкия Буда, който беше роден вкъщи и нямаше ЕГН

0

2–3 минути


Върнаха на майката момченцето, което беше родено вкъщи и кръстено Буда. Сега то вече се казва Атанас и има ЕГН. Повече от три години жената го отглеждаше без акт за раждане. Освен че отказа да го регистрира, тя не желаеше и да му бъдат поставяни ваксини. Момченцето нямаше и личен лекар.

В ефира на „Здравей България” Васил Попов, адвокатът на Галя Танева, заяви, че майката и детето са настанени при техен познат. Атанас бил добре и социализиран. Търси се личен лекар, за да може да бъде записан в детска градина. По думите на юриста няма никакъв риск за детето.

„Случаят е доста парлив и може би някои от тях се пазят”, заяви адв. Попов по повод информацията, че много лични лекари отказват да поемат грижата за детето.

След като момченцето беше настанено в приемно семейство, Община Калояново му издаде акт за раждане.

„Имената му бяха определени по нашия закон – презиме и фамилия. Това са имената на родителите, в случая – на майката, защото мисля, че за баща информация нямаше. След това беше дадено ЕГН на детето”, обясни Иван Калибацев, председател на Районния съд в Пловдив.

Още от самото раждане на детето, майката категорично отказва да го регистрира. „Това е записване на всеки един в дяволската система. Всяко ЕГН е роб, номер, с който се регистрира и веднага започва подчиняването и на родителите, и на това дете”, каза Галя преди време.

Раждането на момченцето стана в домашни условия, без присъствието на лекари. Майката, която твърди, че следва крайно религиозна и природосъобразна система на живот, категорично отхвърля създадените административни правила.

Пред NOVA социалните служители обясниха, че следят случая на жената и детето ѝ през последните три години. Момченцето временно беше настанено в приемно семейство в Калофер.

От доклада на социалните става ясно, че в къщата на Галя Танева имало ток и вода. А майката е полагала добри грижи за детето си.

Прегледана: 54235

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече