Мъж свири на китара по време на мозъчна операция!

0

Мъж помогна на хирурзи да премахнат тумор от мозъка му, като свири рок музика от 80-те и 90-те години.

Китаристът Кристиан Нолен от Флорида бил инструктиран от лекарите да изсвири няколко песни на китарата си, докато е подложен на краниотомия в будно състояние, предназначена да отстрани тумор от дясната страна на предния му лоб, съобщи WSVN.

Операцията, на която бил подложен Нолен, се извършвала, докато пациентът бил буден и нащрек, за да могат да оценят лекарите мозъчните функции.

По време на операцията Кристиан изсвирил песни на групите Deftones и System of a Down.

Нолен сподели пред WSVN, че се чувствал сякаш е извън този свят, докато ровичкали из мозъка му, а той свирил. „Чувството е много лудо“, каза той.

Нолен за първи път е диагностициран с тумора, след като е получил симптоми, които засегнали лявата страна на тялото му.

„Бях загубил усещане в цялата си лява страна. От кръста нагоре не можех да движа ръката си, лицето ми започна да се влачи“, каза Нолен. Той също имал проблеми със свиренето на китарата си и с лявата си ръка като цяло.

В крайна сметка лекарите диагностицирали Нолен с глиома – тумор, наблюдаван в мозъка – на десния му челен лоб. Тази област на мозъка контролира движението и други когнитивни способности.

Лекарите насрочили операция за отстраняване на тумора на Нолен 10 дни след първоначалната диагноза. Целта на операцията била да се потвърди вида на тумора и да се отстрани възможно най-голяма част от масата.

Преди операцията лекарите попитали Нолен дали желае да свири на китара по време на операцията, за да тестват сръчността му.

Д-р Рикардо Комотар, директор на Инициативата за мозъчни тумори на университета в Маями, каза пред Fox News, че поддържането на пациента буден по време на този тип мозъчна операция е от решаващо значение за проследяване за всякакви увреждания, нанесени на мозъка.

„Когато тумор включва или е близо до критична част от мозъка – нещо, което контролира способността за говорене или разбиране на език или движение – искаме да направим операцията, докато пациентът е буден, за да го наблюдаваме непрекъснато“, каза Комотар.

Въпреки че бил  изненадан от предложението, Нолен се съгласи.

„Наистина съм чувал за подобни процедури само в предавания и филми“, каза Нолен пред Fox News. „Чувствах, че това е толкова уникално изживяване, което не можех да пропусна“, добави той.

Нолен бил приспан за началото на двучасовата операция. След това хирургическият екип го събудил и го помоли да свири.

Хирурзите успели успешно да премахнат целия тумор на Нолен и го изписали на следващия ден след операцията. Изпратен е да се възстановява у дома.

Прегледана: 45485

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече