Ваксините срещу Ковид са спасили най-малко 1,4 милиона живота

0

От въвеждането им през декември 2020 г. ваксините срещу Ковид-19 са намалили смъртните случаи с най-малко 57%, спасявайки повече от 1,4 милиона живота в европейския регион на СЗО (Световната здравна организация).

Още първата бустерна ваксина е спасила 700 000 живота, предава euronews.next. Доклад на СЗО разкрива, че броят на смъртните случаи от Ковид-19 в Европейския регион, който в момента е 2,5 милиона, е могъл да достигне 4 милиона, ако не са били ваксините.

„Непрекъснато подчертаваме значението на ваксините срещу Ковид-19, особено за по-възрастните хора и най-уязвимите. Това проучване документира резултата на страните, прилагащи тези съвети. Доказателствата са неопровержими“, каза д-р Ханс Хенри П. Клуге – регионален директор на СЗО за Европа.

Докладът разкрива 57% намаление на смъртността сред 70- до 79-годишните и 54% намаление на смъртните случаи сред тези на възраст от 60 до 69 години. Смъртността е с 52% по-ниска при хората от 50 до 59 години. Възрастовата група, която се е облагодетелствала най-много от ваксинацията, е тази над 80 години, намалявайки общата смъртност с 62%.

„Ковид-19 не е изчезнал. Ние просто се научихме да живеем с него“, информира д-р Клуге. „Голяма част от обществото е придобило ниво на имунитет чрез ваксинация, инфекция или и двете. А ако имаме признаци на Ковид-19 или грип, повечето от нас знаят, че е най-добре да си стоим вкъщи“.

Прегледана: 33645

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече