Без помен за тайния рожден ден на Ванга

0

Спорът с рождената дата на най-великата българска пророчица Ванга е окончателно решен. Тази година събития около 31 януари на Рупите нямаше. Въпреки че от фондацията на ясновидката, която стопанисва комплекса ѝ, не провеждат специални чествания на въпросната дата, все пак доста миряни се събират около Атанасовден по стар стил в храма ѝ, за да ѝ отдадат почит.

„За нас тази неточност отдавна е поправена. Ние честваме рождения ден на пророчицата всяка година на 3 октомври“, обяснява Иван Драмов – председател на фондация „Ванга, и допълва: „Самата тя приживе винаги е черпила на 3 октомври с бонбони. Не знам защо все още има хора, които смятат, че тя е родена на 31 януари“.

Кавгите около рождената дата на ясновидката от Рупите започват още след кончината ѝ заради несъответствие в личните ѝ документи. На някои от тях се посочва, че Ванга е родена на 31 януари 1911 г. в Струмица, а в архива на Община Петрич се води, че това се е случило именно на 3 октомври същата година. Противоречието само подкладе и бездруго бушуващия огън между фондация „Ванга“, учредена от нейни приятели и близки, и преките кръвни роднини на пророчицата. Първите настояваха за официална нейна рождена дата да бъде възприет 3 октомври и в продължение на години точно тогава провеждаха честванията ѝ на Рупите. Семейството ѝ – племеннички и внуци, пък настояваха за 31 януари и правеха паралелни чествания. В крайна сметка обаче загубили битката и датата на раждане на Ванга вече е изрично променена и е 3 октомври 1911 г.

Възможно е нейни близки да продължават да приемат 31 януари, защото тогава е Атанасовден по стар стил и Ванга го е почитала според християнските канони. В същото време не е обичала пищни тържества за личните си празници, които да се запомнят, заради това може би е и объркването.
За хилядите хора, на които е помагала, този спор не е съществен. Голяма част от тях идват да се поклонят и на двете дати. „Не е важно кога точно се е родила. Важно е, че след смъртта духът ѝ остана сред нас и тя не е забравена. Силата ѝ дава надежда на вярващите дори и след смъртта“, коментират петричани. Казват, че който иска да отдаде почит на феноменалната гадателка, би го направил по всяко време, без задължително да спазва някакви дати и годишнини. „Идваме в църквата „Св. Петка“, когато почувстваме, че имаме нужда да се заредим с енергия, да потърсим успокоение или да се помолим за здраве. Знаем, че Ванга е някъде около нас и ни дава сила“, казват признателни миряни.

Прегледана: 59535

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече