НА 101: Почина столетницата баба Рада

0

Баба Рада Делева, която бе най-възрастната жителка на село Тертер и община Кубрат, е починала на 101 г. и 5 месеца, съобщи кметът на селото Николай Иванов.

Баба Рада бе известна с това, че не пропускаше избори и винаги бе сред първите гласуващи.

Родена е в село Черна, обл. Тулча /Румъния/. Преселва се едва 18-годишна заедно с другите си осем братя и сестри в село Тертер през 1940 година след подписания в град Крайова договор между тогавашните Царство България и Кралство Румъния.

Цял живот баба Рада работи по полетата и сама отглежда братята и сестрите си. Има три свои деца.

С несломим дух на 97-годишна възраст печели нелеката битка с COVID-19, когато отслабва изключително много, а лекарите на практика я отписват. Въпреки всичко тя събира сили. 50 години е живяла само с един бъбрек и то опериран от киста и камъни. Първият си бъбречен орган губи от простуда и възпаление когато е на 52 години, а зрението на лявото око губи много млада.

„Младите трябва да се движат, защото движението е живот, да работят и да градят с честност, да се уповават на Господ, на близките и семейството. Ние лошотията по между ни на времето не познавахме, бяхме единни и сме работили винаги с честност“, споделяше столетницата.

Прегледана: 63720

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече