БЪГНА СЕ първият имплантиран мозъчен чип на Илон Мъск!

0

К омпанията за мозъчни чипове на Илън Мъск съобщи, че първият им имплант е повреден. 

„Невралинк“ имплантира чип в мозъка на 29-годишния пациент Нолан Арбау през януари. Той е проектиран да помогне на пациенти с парализа да контролират външна технология, използвайки само ума си, съобщава New York Post.

Нолан Арбау е парализиран от раменете надолу след инцидент по време на гмуркане преди осем години. Той участва в шестгодишното изпитание на „Невралинк“ за тестване на безопасността на чипа.

„Невралинк“ призна, че микрочипът, известен като BCI (Brain-Computer interface), събиращ данни за невронната активност и движение на мозъка, не функционира правилно.

Само преди месец първият пациент с имплантиран чип бе заснет как играе видеоигри. Тогава той обясни, че просто си представя как се движи натам, където иска и го прави.

Чипът на „Невралинк“ е програмиран да събира данни за невронната активност на мозъка и намерението за движение. Той изпраща тези данни до компютъра на компанията за декодиране, след което мислите се трансформират в действие.

Чипът се състои от 1024 електрода в 64 „нишки“. Няколко от тези „нишки“ са се изместили от мозъка на Нолан Арбау и това е довело до намаляване ефективността на електродите. Не е ясно колко от тях са в неизправност.

Арбау използва BCI системата на „Невралинк“ около осем часа на ден през делничните дни и до 10 часа през уикендите.

През март мъжът сподели: „сега мога буквално да лежа в леглото и да играя до насита“.

Компанията „Невралинк“ е основана през 2016 г. Тя пази в дълбока тайна информацията за своите технологии и изпитания върху хора, което подтиква призиви за по-голяма прозрачност.

Американската администрация по храните и лекарствата одобри изпитанията върху хора на мозъчния чип миналата година, след като компанията направи стотици тестове върху животни, сблъсквайки се с гнева на природозащитници.

От своя страна Арбау каза, че е подписал договор да получи импланта, защото „искаше да бъде част от нещо, което чувства, че ще промени света“.

Прегледана: 63635

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече