Неделно училище разказва историята на световноизвестния художник Стоимен Стоилов

0

Творчеството на световноизвестния художник Стоимен Стоилов, роден във Варна, но отдавна жител на Виена, бе повод за събитие на българското училище „Проф. Иван Шишманов“ в Деня на светите братя Кирил и Методий, съобщават от МОН.

Тържеството бе организирано в рамките на Националната програма на МОН „Неразказаните истории на българите“,по която работи неделното училище в австрийската столица. По тази програма се подкрепят българските общности зад граница за съхраняването на националната, културната, родовата и духовната идентичност, опазването и популяризирането на българското културно-историческо и родово наследство, както и за популяризиране на приноса на съвременните българи, живеещи в чужбина.

Над 150 участници и гости от българската общественост във Виена, видни представители на културните и научните среди на Австрия и България

се събраха, за да видят филма на журналиста Георги Тошев, създаден в партньорство с училището, за историята на нашия сънародник. Той специално поздрави МОН, че дава възможност да се разказват истории на българите, независимо къде живеят по света. Неговият разказ за художника е за живота между Варна и Виена, каза авторът на представения за първи път филм.

Стоимен Стоилов е роден във Варна през 1944 година. Във филма той разказва за Черно море, за своето обучение в Националната художествена академия в София – как е изучавал различни техники, за да създаде свой стил.

Професорът е създател на Международното биенале на графиката във Варна и негов дългогодишен директор. Над 30 години живее и твори във Виена. Носител е на редица престижни национални и международни награди. Има самостоятелни изложби в двореца „Порчиа“ и в музея „Егон Шиле“ в Австрия, в „Лайъм алън мюзиъм ъф арт“ в САЩ, в частни галерии в Пърт, Западна Австралия и из цяла Европа.

Негови произведения притежават Музеят „Албертина“ във Виена, Австрийското Министерство на външните работи, Френската библиотека и Фондът за съвременно изкуство към Лувъра в Париж, Конгресната библиотека във Вашингтон, Градската библиотека в Ню Йорк, Колекциите на университетите Принстън и Йейл, Колекцията „Джаф” на Университета Флорида Атлантик.

Проф. Стоилов е носител на Хердерова награда на Виенския университет за цялостно творчество.

През 2009 г. е удостоен с титлата „професор” от Министерството на културата и Президента на Австрия за изключителни заслуги към развитието на културата и изкуството на австрийската държава. Той е носител и на орден „Стара планина” I-ва степен на Република България.

„Изкуството на Стоимен Стоилов със своя уникален почерк и специфични техники, митове и легенди от Средиземноморието и цяла Европа прекрачва границите на времето от иконописта и венецианските фрески до днешните митове и го превръща в запазен знак за европейска култура”, казва за твореца бившият канцлер на Австрия д-р Волфганг Шусел.

Посланикът ни във Виена Десислава Найденова-Господинова приветства участниците в събитието, като подчерта колко важен е реализираният проект – свързан с културата и образованието – ценности, за които няма граници.

Държавният експерт от МОН Владима Попова-Накова поздрави екипа на училищния ръководител Сълзица Громан за включването в програмата за неразказаните истории на българите, както и за празника на светите братя Кирил и Методий и предстоящия 24 май.

Сред гостите на форума беше проф. Конова, директор на дом „Витгенщайн“, както и преподаватели от Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“.

По време на събитието възпитаници на неделното училище рецитираха стихове и представиха музикални изпълнения

от българския фолклор, както и класически произведения. Прозвуча и химнът „Върви, народе възродени“.

В училището във Виена се обучават над 150 деца и ученици. То е в Списъка на българските неделни училища, които се финансират от българската държава.

МОН реализира 3 национални програми, насочени към българските общности в чужбина. Това са „Роден език и култура зад граница“, „Неразказаните истории на българите“ и „България – образователни маршрути“.

Прегледана: 53190

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече