Тленните останки на цар Фердинанд I ще бъдат пренесени в България

0

Тленните останки на цар Фердинанд I ще бъдат върнати в България до един месец. В момента те се намират в криптата на католическата църква „Св. Августин“ в родния му град Кобург (Германия), където той умира през 1948 г.
Тогава е невъзможно тялото му да бъде пренесено и положено в България предвид края на монархическото управление в България, което бе заменено от комунистическия режим.

След 10 ноември 1989 г. бяха създадени няколко инициативни комитета с цел да върнат тленните останки на цар Фердинанд I, но техните усилия не се увенчаха с успех. Едва сега това е възможно. След пренасянето им в България останките на бившия монарх ще бъдат положени в семейната крипта на любимия му дворец „Врана“.

Фердинанд Максимилиан Карл Леополд Мария Сакскобургготски е княз на България от 7 юли 1887 до 22 септември 1908 г., когато е обявена независимостта на страната ни, като след този ден е обявен за цар. Управлява страната ни до абдикирането му на 3 октомври 1918 г. в полза на неговия син цар Борис III. Тогава напуска и България. Фердинанд I е на престола в продължение на 31 години и така се превръща в най-дълго управлявалия монарх в Третата българска държава.

Прегледана: 50455

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече