Александър Балкански: Депутатите ме саботират, 9 години сме без лъвове и мечки в цирка

0

„Слоновете и лъвовете в цирка много ми липсват. Станаха 9 години, откакто влезе абсурдната забрана, която уж защитава правата им, но всъщност не е така. Това е законинвалид, защото в забраната за участие в циркови и вариатетни програми на диви бозайници не се отчита фактът, че в цирка не се ползват такива животни. Див бозайник означава животно, което е родено сред природата, расло в условията на джунглата, където майка му го учи как да убива, за да оцелява. В цирка няма диви животни, има доместицирани, които са третирани като домашни животни, за които се грижим и се отнасяме добре с тях“.

Това сподели пред „Ретро“ кралят на цирковото изкуство Александър Балкански. Коментарът му е по повод 9-ата година, в която в цирк „Балкански“ диви животни не участват. Забраната, която важи за всички циркове у нас, влезе в сила през 2015 г. и оттогава до днес на манежа излизат само коне, котки, кучета и птици. След забраната зрителите се лишиха от мечките, слоновете и лъвовете. Според Балкански този закон, освен че повлия негативно на дресьорите, като остави хиляди от тях без работа, се отрази негативно и на животните, ограничавайки тяхната дейност и нарушавайки обичайната им рутина.

„Защо в зоопарковете трябва да има диви животни, а при нас не?! Още повече че нашите освен клетки имат и открити огради с площ над 200-300 кв. м, където могат да играят колкото поискат. От 1989 г. досега при нас няма убито или изгоряло животно, няма избягал лъв или тигър, а в зоопарковете това се случва. Нещо повече – в цирка всички дресьори и помощници имат документ, че са професионални дресьори и гледачи на животни. Имат сертификат за работа в цяла Европа, докато в зоопарковете нито един няма сертификат за годност за работа“, обясни Балкански и допълни:

„Циркът е изкуство, което може да работи и да представя стойностни произведения дори без животни. Но онзи куц закон вече 9 години нарушава правата на дресьорите, на моите колеги. Балкански е категоричен, че нехуманно отношение по време на дресировката няма, каквото е основанието за забраната.
„Един дресьор не е просто човек, който бие през краката едно животно и го кара да подскача отлявонадясно и обратно. Методите за дресура в цирка са същите като тези, с които се обучават полицейските кучета и кучетата спасители. За да е справедлив законът, той трябва да важи и за тези животни. А в този си вид той само ограничава спектаклите“, категоричен е цирковият артист.

Той сподели, че по негово мнение, откакто законът е въведен, дискриминацията срещу цирк „Балкански“ не спира. „Цял живот нося награди на България и с последни сили се опитвам да запазя цирковото изкуство у нас живо, а депутатите ме саботират. Преди около 2 години цирк „Балкански“ беше награден за най-успешен и красив цирк в Европа и света. Глобално има 6 такива цирка, ние сме седмият. Поканиха ни в Европейския парламент в Брюксел и Мария Габриел ни връчи наградата. Почетната статуетка пристигна в България в Деня на будителите, но никой не разбра за това. Номинираха ме и за „Мишлен“. За последните 20 години само три цирка са вземали такава награда, но и това никой не отрази“, заяви с огорчение Балкански.

Прегледана: 30290

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече